Alman Yeşiller partisinden Hofreiter: Demiryollarında yaşanan kaos, Rusya'nın sabotajı

"Kuzey Akım'daki sızıntıların Kremlin'e işaret ettiğini unutmayalım"

Kesintiden ötürü Hamburg, Schleswig-Holstein ve Aşağı Saksonya eyaletlerinden Kassel, Berlin ve Kuzey Ren-Vestfalya'ya giden seferler yapılamamıştı (AFP)

Almanya'da Birlik90/Yeşiller partisinden Anton Hofreiter, ülkenin kuzeyindeki tren seferlerinin durmasına yol açan sabotajı Rusya'nın yapmış olabileceğini savundu.

Almanya'nın Avrupa İşleri Komitesi Başkanı Hofreiter, ülkenin tanınmış medya grubu Funke'ye açıklamasında Kremlin'in sabotajı, Almanya'nın Ukrayna'ya gösterdiği desteğe karşı bir uyarı olarak düzenlediğini öne sürdü.

Hofreiter, "Böyle bir şeyi yapabilmeniz için demiryollarının telsiz sistemine dair çok iyi bilgiye sahip olmanız lazım. Yabancı güçlerin bir sabotajıyla mı karşı karşıyayız? Asıl soru bu" dedi.

Parlamenter, sözlerine şöyle devam etti:

Kuzey Akım'daki sızıntıların Kremlin'e işaret ettiğini dikkate alırsak, demiryollarına düzenlenen saldırının ardında da Rusya'nın olabileceği ihtimalini göz ardı edemeyiz.

Hofreiter, ileride böyle bir olayın yaşanmaması için altyapı yenileme ve siber güvenlik çalışmalarına 20 milyar euro yatırım yapılması çağrısında da bulundu.

Ne olmuştu?

Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn, cumartesi günü yaptığı açıklamada, trenlerin telsiz sisteminde yaşanan sorun nedeniyle ülkenin kuzeyinin büyük bölümünde seferlerin gerçekleştirilemediğini duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, iki yerde telsiz sistemlerine ait kabloların kesildiğini açıklamıştı. Wissing, bunun sabotaj olduğunu savunarak, Federal Polis'in inceleme başlattığını belirtmişti. Polis de kabloların Berlin ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletlerinde kesildiğini doğrulamıştı.

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Bild'in yayımladığı Federal Kriminal Dairesi'ne ait bir raporda, olayın "devlet emriyle düzenlenen bir sabotaj olma ihtimali bulunduğu" belirtilmiş, kabloların kesildiği yerlerin suç mahali olarak incelendiği ifade edilmişti.

İnceleme sürerken, yerel medyadaki haberlerde yetkililerin, sabotajın radikal sol gruplar tarafından düzenlenmiş olabileceği ihtimalini araştırdığı da aktarıldı.
 


Kuzey Akım sızıntıları

26 Eylül'de Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 4 sızıntı olduğu bildirilmiş, gemilerin bölgeye yanaşmaması uyarısı yapılmıştı.

İki ülke de sızıntıların kaza değil kasıtlı bir eylem sonucunda yaşandığına yönelik işaretler bulunduğunu açıklamıştı.

Avrupa Birliği, Ukrayna ve ABD de sızıntıların Kremlin'in düzenlediği bir sabotajdan kaynaklanabileceğini savunmuştu. Rusya ise iddiaları reddetmişti.



Independent Türkçe, Telegraph, AA

DAHA FAZLA HABER OKU