Çiftlik Bank'ın ardından şimdi de "Tanker Bank" skandalı

Mağdurlardan saadet zinciri ile 70 milyon lira toplanmış

Geçtiğimiz yıl gündemden düşmeyen “Çiftlik Bank” skandalının bir benzeri bu sefer de “Tanker Bank” olayı ile yaşanıyor. 

Bir çeşit saadet zinciri olan “Tanker Bank”ın Çiftlik Bank benzeri bir oluşumla halktan yaklaşık 70 milyon lira topladığı belirtiliyor. 

İddiaya göre, 5 yıl önce başlayan olayda, Mustafa Ç. adlı kişi, topladığı 70 milyon lira parayla kayıplara karıştı. Mustafa Ç’nin mağdurları “Öce Allah’a sonra bana güven” diyerek kandırdığı belirtiliyor.

Amerika’dan gelen Mustafa Ç’nin, saadet zincirine ilk kez Giresun’un Yağlıdere ilçesinde başladığı ve İstanbul’da devam ettiği ifade ediliyor. 

Paralar “tanker işletmeciliği” adı altında toplanmış

Mağdurlar, Mustafa Ç’nin kendilerinden “tanker işletmeciliği” adı altında para topladığını ve her ay hisse sahiplerine anlaşma yaptıkları kadar parayı kurye ile elden gönderdiğini belirtiyor.

İlk altı ay düzenli olarak paralarını alan hissedarlara sonrasında para gelmeyince olay ortaya çıktı. 

Hissedarlar, Mustafa Ç,’ye ulaşmak isteyip, kendisine ne telefondan ne de sosyal medyasından ulaşamayınca dolandırıldıklarını anladı. Araştırmalarında böyle bir şirketin olmadığını fark eden mağdurlar, Mustafa Ç’nin de İran’a kaçtığını öğrendi. 

Dolandırılan onlarca kişi, şimdi dava açmaya hazırlanıyor.

Türkiye’deki saadet zinciri yapılanmaları, özellikle Çiftlik Bank olayından sonra yeniden gündeme geldi. Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada piramit sistemine dayanan saadet zinciri nitelikleri taşıyan 3’ü kripto para ilişkili olduğu tespit edilen, 19 farklı şirketin listelendiğini açıklamıştı. 

Yetkililer vatandaşları bu tür yapılanmalara güvenmemeleri konusunda uyarıyor. 

 


 

DAHA FAZLA HABER OKU