OPEC+ grubunun kararının ardından ABD’deki Demokratlar ‘askeri varlık’ kartını açtı

Demokratlar Kongre’ye yasa tasarısı sundu

Fotoğraf: AA

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararının ardından ABD Kongresindeki Demokratlar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) Amerikan askerlerinin geri çekilmesi için tasarı sundu.

Temsilciler Meclisindeki 3 Demokrat tarafından sunulan tasarıda, halihazırda Suudi Arabistan ve BAE'de 5 bine yakın Amerikan askerinin olduğuna işaret edilerek, tasarının yasalaşarak yürürlüğe girmesinin ardından 90 gün içinde bu askerlerin geri çekilmesi, Patriot ve THAAD gibi bölgede konuşlu hava savunma sistemlerinin de kaldırılması gerektiği belirtildi.

"Burada askeri varlığımızı sürdürmemiz için bir neden göremiyoruz"

Tasarıyı hazırlayan vekiller yaptıkları yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan ve BAE, yıllardır güvenlikleri ve petrol sahaları konusunda Amerikan askeri varlığına güvendi. Bu ülkeler aktif bir şekilde bizim aleyhimize çalışırken, burada askeri varlığımızı sürdürmemiz için bir neden göremiyoruz" ifadesine yer verdi.

Söz konusu kararın ABD-Körfez ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğuna işaret eden vekiller, "Suudi Arabistan ve BAE, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'e yardım etmek istiyorsa, savunma konusunda da kendi başlarının çaresine bakmalıdır" görüşünü savundu.

Illionis Temsilcisi Sean Casten, New Jersey Temsilcise Tom Malinowski ve Pennsylvania Temsilcisi Susan Wild imzalı tasarının yasalaşması için önce Temsilciler Meclisi Genel Kurulunun, ardından Senato Genel Kurulunun onayını alarak ABD Başkanı Joe Biden'ın onayına sunulması gerekiyor.

ABD, son birkaç gün içinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) ve müttefik petrol üreticisi ülkelere örgütün petrol üretimini azaltma planlarından vazgeçmesi için baskı yapma çabası içinde.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba günü Viyana’da yapılan OPEC ve OPEC+ toplantılarında, OPEC+ grubunda yer alan petrol üreticisi ülkeler kasım ayından itibaren günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltacaklarını duyurdu.

Günde iki milyon varillik kesinti, küresel petrol üretiminin yaklaşık yüzde 2’sini temsil ediyor.

Üretim kesintisi, benzin ve doğalgaz fiyatlarının yükselmesine neden olacağından, kasımda yapılacak Kongre ara seçimlerinden önce kritik bir zamanda ABD Başkanı Joe Biden için ciddi bir darbe olacak.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU