Adalet Bakanlığı, başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği çalışmalarına başladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çalışmaları yürütmek üzere Mevzuat Genel Müdürlüğü yetkililerini görevlendirdi

Fotoğraf: AA

İlk olarak CHP’nin gündeme getirdiği “başörtüsü” teklifinin ardından Adalet Bakanlığı da kendi çalışmalarına başladı. Bakan Bekir Bozdağ'ın talimatıyla Mevzuat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlemeye yönelik anayasa değişikliğine ilişkin kanun teklifiyle ilgili teknik çalışmaların yapıldığı öğrenildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün AK Parti Grup Toplantısı'ndaki açıklamalarının ardından Adalet Bakanı Bozdağ, başörtüsü düzenlemesini içeren anayasa değişikliğine ilişkin kanun teklifiyle ilgili çalışma yapılması için Mevzuat Genel Müdürlüğünü görevlendirdi.

Bakan Bozdağ'ın talimatı üzerine Mevzuat Genel Müdürlüğü yetkilileri teknik çalışmalara başladı. Anayasa değişikliğine ilişkin kanun teklifinin, çalışmaların ardından Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'a sunulması, daha sonra da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine getirilmesi bekleniyor.

Bozdağ'dan açıklama

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teklifi pazartesi gününe kadar netleştirip Erdoğan’a sunacaklarını açıkladı.

Bozdağ, teklifin kaç madde olacağına ilişkin soruya, “Tek madde de olabilir, birkaç madde de olabilir” yanıtını verdi.

Bakan Bozdağ, anayasa çalışmalarına ve CHP’nin yasa teklifine ilişkin şunları kaydetti:

Bugün bir hazırlık yaptık. Hem grup başkanımız hem de grup başkanvekillerimiz katıldı. Genel merkezden siyasi hukuki işler başkanımız, genel başkan yardımcılarımızdan bazılarının katılımıyla, Adalet ve Anayasa Komisyonu başkanlarımızın katılımıyla geniş değerlendirme ve istişare toplantısı yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın dün grupta yaptığı açıklamada çerçevesini çizdiği bir düzenlemeyi nasıl yapabiliriz, nerede yapabiliriz, bunu enine ve boyuna tartıştık. Çok önemli görüşler de ortaya çıktı. Yakında son metni Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye kamuoyuyla paylaşacaktır. Takvimlerdirme kısmı ayrı. Bizim çalışmalarımızı pazartesiye kadar netleştirip Sayın Cumhurbaşkanımıza arz etmeyi planlıyoruz.

Bozdağ, anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilebilmesi için muhalefetin de destek vermesi gerektiğinin hatırlatması üzerine, “Onlar kendileri söylediler, ‘Biz yasa getiriyoruz’ dediler, biz de ‘Daha büyük bir güvence olsun, buyurun’ dedik. Şu ana kadar da bir grup başkanvekili arkadaşımız farklı düşünse de Sayın Genel Başkan’dan bir açıklama ben duymadım. Sözünün arkasındaysa duracaktır” diye konuştu.  

Bozdağ, teklifin kaç madde olacağına ilişkin “Tek madde de olabilir, birkaç madde de olabilir” diyerek CHP’nin yasa teklifinin sorunu çözmeyeceğini savundu. 

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailenin yapısını güçlendirmekle ilgili düzenleme yapılması çağrısına ilişkin de “Buna dair biz de bir değerlendirme yapıyoruz, kapsamı netleşmeden bu şudur ya da değildir demeyeceğiz. Ama biz çalışırken bunu da çalışıyoruz” dedi.

Bozdağ, başörtüsüyle ilgili hazırlayacakları anayasa değişikliği teklifinin, kamuoyuyla paylaşılmadan MHP ile de istişare edileceğini söyledi.

Erdoğan, CHP'nin teklifinin ardından çağrı yapmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin kanun teklifinin ardından partisinin dünkü grup toplantısında, başörtüsüyle ilgili, "Gelin çözümü yasa değil anayasa düzeyinde sağlayalım." çağrısında bulunmuş ve "Ben arkadaşlarıma talimatı bugün burada veriyorum. Adalet Bakanım başta olmak üzere Anayasa Komisyonundaki arkadaşlarım hep birlikte çalışmalarını süratle hazırlayacaklar, önümüze getirecekler" ifadelerini kullanmıştı.

 

AA, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU