Elektrik Mühendisleri Odası açıkladı: Zam rekoru Türkiye’nin, 16 yılda yüzde 307 zam

EMO İzmir Şubesi, 'OECD ülkeleri arasında enerji fiyatları en çok artan ülkenin Türkiye olduğunu’ açıkladı. Açıklamada, ‘Türkiye’nin yüzde 307 zam oranı ile açık ara şampiyon olduğu’ belirtildi

Fotoğraf: Ajans 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi enerji fiyatlarındaki artışla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada enerji fiyatlarının 16 yılda 3 katı artış gösterdiği belirtildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü`nün (OECD) elektrik, gaz ve yakıt fiyat değişimlerini dikkate alarak hazırladığı, tüketici fiyatları bazlı enerji endeksine dayandırılan açıklamaya göre, açık ara zam şampiyonu olan Türkiye’de enerji fiyatlarında zam oranı yüzde 307.

Türkiye'nin en yakın rakibi Letonya`da ise aynı dönemdeki fiyat artışları yüzde 168 düzeyinde gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Birliği`ni oluşturan 28 ülkedeki fiyat artışları yüzde 77 ile OECD ortalamasının biraz üstünde yer aldı.

Aynı dönemde ABD`de ise enerji fiyatları yüzde 65 oranında artış gösterdi.

OECD ülkeleri içinde Güney Kore aynı dönemde yüzde 31 ile en az zam yapılan ülke oldu.

Japonya ise yüzde 35 ile sondan ikinci sırada yer aldı.

gdaf.JPG
Grafik: EMO İzmir Şubesi

 

Enerji fiyatlarının incelendiği EMO İzmir Şubesinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Endeksin yıllar içindeki gelişimine bakıldığında, 2003 yılında en alt sırada olan Türkiye`nin, hızlı bir tırmanışla OECD ortalamasını yakalayarak, geçtiği görülüyor. Rapora göre, Türkiye`nin enerji fiyatlarında aşağı yönlü bir seyir izlediği dönem yok.

OECD’nin 3 katı oldu

Geçtiğimiz yılın verilerine göre: Türkiye`de zam oranı yüzde 19.4. OECD ortalamasının ise yüzde 7,5 düzeyinde kaldığı görülüyor.

Bu yılın ilk 5 ayında ise Türkiye`deki artış oranı yüzde 9,9 olarak gerçekleşirken, OECD ortalaması ise yüzde 3,3 olarak belirlendi. 2019`un ilk beş ayında Türkiye`deki artış oranın OECD ortalamasının 3 katı oldu.

2019`un OECD ortalaması ile aramızdaki makasın giderek büyüdüğü, tüm sektörlerin temel girdisi olan enerjiye yapılan zamların enflasyonu körüklediği bir yıl olması kaçınılmaz gözükmektedir. AK Parti iktidara geldiği 2003 yılından bu yana uyguladığı enerji politikalarıyla ülkemizi, enerji yoksulluğu ve pahalı enerji gerçeğiyle karşı karşıya bırakmıştır. Elektrik başta olmak üzere doğalgaz ve akaryakıt zamlarıyla giderek daha pahalı enerji kullanan ülke konumuna geldiğimiz açıkça ortadadır.

Faturanın sadece yarısı enerji bedeli

Enerjideki vergi yükünün bir an önce azaltılması gerektiği belirtilen açıklamada, 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartlar için harcayacağı 230 kilovatsaatlik (kWh) enerjinin 142.2 lira olduğu belirtildi Açıklamada, bu faturanın yüzde 50.9`unu oluşturan 72.4 TL enerji bedeli, yüzde 29.7`sini oluşturan 42.3 TL dağıtım bedeli, geriye kalan yüzde 19.3`üne denk gelen 27.5 TL ise fon ve vergilerden oluştuğu ifade edildi.

Enerji fiyatlarındaki artışın nedenlerinden birisinin de ‘özelleştirmeler olduğunu savunan EMO İzmir Şubesi, ‘enerjinin ucuz, kaliteli ve kesintisiz bir şekilde sunulmasının temel vatandaşlık hakkı’ olduğunu vurguladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU