Oscar ödüllü Alejandro G. Iñárritu yeni filmini anlattı: "Göç etmek biraz ölmektir"

Meksikalı sinemacı eleştirilere de yanıt verdi

Dünyaca ünlü yönetmen Alejandro G. Iñárritu, yeni filmi BARDO, Bir Avuç Doğrunun Yalan Yanlış Güncesi (BARDO, False Chronicle of a Handful of Truths) hakkında konuştu. İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El País'te yayımlanan röportajda Iñárritu, filme gelen eleştirilere de yanıt verdi.

Bardo, Meksikalı gazeteci ve belgesel yapımcısı Silverio Gama'nın hikayesini anlatıyor. Yapım tıpkı Iñárritu gibi ülkesinden ayrılarak ABD'ye giden Gama'nın evine döndükten sonra kimliği, ailesi, anıları ve ülkesinin gerçekleriyle yüzleşmesini konu alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Iñárritu senaryoyu Birdman ve Diriliş'te (The Revenant) birlikte çalıştığı Nicolás Giacobone'la kaleme aldı. Iñárritu'nun Paramparça Aşklar Köpekler'den (Amores Perros) 20 yıl sonra Meksika'ya geri döndüğü filmin oyuncu kadrosunda Daniel Giménez Cacho, Griselda Siciliani, Eugenio Caballero ve Andrés Almeida gibi Meksikalı oyuncular yer alıyor.

Sinemacının 8. filmi, prömiyerini bu yılki Venedik Film Festivali'nde yaptı.

"Meksika bir ruh hali"

Röportajı gerçekleştiren Luis Pablo Beauregard, "üç saatlik otokurmaca işi" diye nitelediği filmin, Iñárritu'nun "benliğinin damıtılmış hali" olduğunu yazdı.

Beauregard, Şilili yazar Benjamin Labatut'un "Bardo bir otobiyografi değil, ruh hali zinciri" sözünü hatırlatınca Iñárritu, "Bu iyi bir yorum" ifadesini kullandı.

"Meksika'nın bir ülke değil, bir ruh hali olduğunu her zaman söylemişimdir" diyen yönetmen, şöyle konuştu:

Bir ülkeyi terk ettiğinizde, istemdışı belleğiniz en zengin hayal gücünüz oluyor. Duyguların hislerin, hatıraların, korkuların ve yanılsamanın bu belirsizliği Bardo'nun temeli.

59 yaşındaki yönetmen, filmle bunları sıraya koymaya çalıştığını ya da "en azından onlara bir anlam vermek istediğini" söyledi.

"Bu filmlerin zamana ihtiyacı var"

Iñárritu, 12 sene önce vizyona giren Biutiful'un ardından geleneksel anlatılardan sıkıldığını söylemişti. Beauregard bunu hatırlatarak film eleştirmenlerinin, Bardo'yu geleneksel hikaye anlatımına dayanarak yargıladığını savundu.

Sinemacı ise "Bazı filmleri halk için yaparsınız. Bazılarındaysa hayati veya varoluşsal bir ihtiyaçtan dolayı kendiniz için yapma lüksüne sahip olursunuz" dedi:

Bardo bu filmlerden biri. Bazen gelenekleri tekrar tasdik etmek için değil onları yıkmak için filmler yaparsınız… Bu filmlerin, artık 'içerik' diye adlandırdığımız şeyin aksine zamana ihtiyacı var.

Iñárritu'nun "Korku olmadan film yapmak çok sıradan" sözüne işaret eden Beauregard, "Bardo'yu yaparken korkularınız nelerdi?" diye sordu.

Yönetmen, "Kişinin kendi tarihinin mahzenini açması her zaman ürkütücüdür" değerlendirmesini yaptı ve şöyle devam etti:

Ayrıca bu yararsızdır. Film yapmak da yararsızdır. Hayal etmek de öyle. Yapanlar dışında bütün bunlar yararsızdır. Daha sonra bunu yapmak gerekli, hayat dolu bir eylem haline gelir.

Iñárritu, ilk başta Limbo olarak düşünülen filmin adının neden Bardo olarak değiştirildiğini de açıkladı.
 


Lambo'nun Katolik inancına göre vaftiz edilmeden önce ölen küçük çocukların ruhlarının gittiği bir yer olduğunu söyleyen Iñárritu, Bardo'nun benzer bir kavram olduğunu söyledi. Bardo, Budist geleneğinde ölüm ve yeniden doğuş arasında bir geçiş hali anlamına geliyor.

Iñárritu şöyle konuştu:

Hep ölüyoruz ve yeniden doğuyoruz. Bence göç etmek biraz ölmektir. Bir şeyin sonunun, yeniden doğmanın ve kendinizi değiştirmenin kesin olarak kabul edilmesini gösteriyor.

Ünlü yönetmen, yeni bir kültürle bütünleşmenin, öncekilerin parçalanması anlamına geldiğini savundu:

Bahsettiğim bardo bu. Ve sonunda, kaçınılmaz olan ve hepimizi etkileyen son göç: ölüm. Benim yaşımda bunu düşünmeye başlarsınız. Sizi güldürür, tekrar düşünmenizi sağlar ve bir şeyleri düzene sokmaya çalışmaya zorlar.

Iñárritu daha sonra Bardo'nun uzun olduğu gerekçesiyle yöneltilen eleştirilere yanıt verdi:

Bazı bir saatlik filmlerin dayanılmaz ve çok uzun olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında üç buçuk saat süren filmler var ve bunlar benim favorilerim arasında.

Bir filmin uzun olduğu için eleştirilmesini "yüzeysel" diye niteleyen yönetmen, "Bir filmin kurgusu sonsuz bir süreçtir" dedi.

Bardo'yu Venedik Film Festivali'nden iki gün önce bitirdiğini açıklayan başarılı sinemacı, prömiyerde yer almayan bazı sahnelerin eklendiğini de duyurdu:

Filmin özü bozulmadı ama ona son bir dokunuş yapma fırsatım oldu.

Iñárritu, 2014'te çektiği Birdman ve 2015'te çektiği Diriliş'le En İyi Yönetmen Oscarı'nı kazanmıştı. Bardo, ünlü yönetmenin Leonardo DiCaprio'nun başrolünde oynadığı Diriliş'ten sonra çektiği ilk film oldu.

Film, 16 Aralık'ta Netflix'te yayımlanacak.

 

Independent Türkçe, El País

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU