İddia: Yeni parti yüzde 50+1'i riske sokuyor, AK Parti ve MHP seçmeninden 2 puan çalıyor

Kulislerde AK Parti'nin Meclis çoğunluğunu kaybetmeyeceği ancak olası bir erken seçimde Cumhurbaşkanlığı için yüzde 50+1’ alınmasının riske gireceği endişesi dillendiriliyor

Fotoğraf: AA

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün desteklediği Ali Babacan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni parti hazırlığı içinde olduğu biliniyor. 

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın kulis haberine göre söz konusu yeni partiler öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni partiye olası geçişleri önlemek için AK Parti teşkilatını diri tutmaya çabalıyor. 

Partinin olağan kongre sürecinin 1 yıl öne çekilmesi de bu çabanın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre AK Parti'nin TBMM'deki çoğunluğunu kaybetmeyeceği ancak olası bir erken seçimde Cumhurbaşkanlığı için yüzde 50+1 alınmasının riske gireceği endişesi dillendiriliyor.

Söz konusu partilerin Cumhurbaşkanlığı seçiminde dengeleri değiştirebileceği konuşuluyor.

Erdoğan 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti'den yüzde 42 oy almış, MHP ile yaptığı ittifakla oy oranını yüzde 52.6'ya çıkarmıştı.

AK Parti kulislerinde yeni kurulacak partilerin grup kurması ve 20’ye yakın milletvekilinin ayrılması halinde bile  Meclis komisyonlarında çoğunluk sıkıntısı yaşanmayacağı, bu sayının üstünde geçişler olması durumunda ise Cumhur İttifakı devam ettiği sürece sorun yaşamayacağı öne sürülüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU