Oscar ödüllerinin efsanesi hayata veda etti: Brando adına kürsüye çıkan Küçüktüy neler yaşamıştı?

Akademi, törenden sonra zorbalığa uğrayan Littlefeather'dan 50 yıl sonra özür dilemişti

Sacheen Littlefeather, Oscar sahnesine çıkan ilk Amerikan yerlisiydi (AP / Reuters)

1973'teki Oscar Ödülleri'nde Marlon Brando'nun kazandığı Oscar'ı reddetmek için sahneye çıkan Sacheen Littlefeather (Küçüktüy) 75 yaşında hayatını kaybetti.

Ailesi, Littlefeather'ın dün (2 Ekim) öğlen saatlerinde ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Novato şehrinde öldüğünü duyurdu.

Amerikan yerlisi kadın, 2018'de 4. evredeyken teşhis konulan meme kanseri için tedavi görüyordu.

1973'te ünlü oyuncu Marlin Brando, Baba'daki (The Godfather) rolüyle Oscar'a aday gösterilmişti.

Amerikan yerlilerini yanlış tanıtan film endüstrisine tepki göstermek isteyen Brando, ödülü kazanırsa bunu reddetmek için sahneye Littlefeather'ın çıkmasını istemişti.

O yıl En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü Brando'nun kazandığı duyurulunca 26 yaşındaki Littlefeather sahneye çıkmış ve 60 saniyelik konuşmasının ardından yuhalamalar ve ırkçı söylemlerle karşı karşıya kalmıştı.
 


"Tüm kapılar yüzüme kapandı"

Littlefeather, Oscar gecesinden sonra yaşadıklarını 2018'de yayımlanan otobiyografik belgeseli Sacheen'de anlattı.

Amerikan yerlisi kadın, bu olaydan sonra Hollywood'da "kara listeye" alındığını ve hiç kimsenin kendisiyle çalışmak istemediğini söyledi.

Littlefeather, Coretta Scott King ve Cesar Chavez gibi talk show sunucularından destek gördüğünü ama kendisini programa çıkarmalarına izin verilmediğini belirtti:

Johnny Carson, Dick Cavett ve diğerleriyse beni programlarında hiç istemedi. Kapılar yüzüme bir daha açılmamak üzere kapanmıştı.

Bu tarihten sonra The Trial of Billy Jack, Johnny Firecloud ve Winterhawk gibi birkaç yapımda yer alsa da Littlefeather oyunculuğu bıraktı ve başka alanlara yöneldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan yerlisi kadın, Antioch Üniversitesi'nde Holistik Tıp eğitimi aldı ve Kiowa Kabilesi'nin yerel gazetesinde sağlık köşesi yazmaya başladı.

Arizona Eyaleti'ne bağlı Tucson şehrindeki St. Mary’s Hastanesi'nde geleneksel Kızılderili tıbbı eğitimi verdi ve Rahibe Teresa Vakfı adına Körfez Bölgesi'ndeki AIDS hastaları için çalıştı.

Öte yandan Littlefeather, sektörden çekilse de sanatla ilgilenmeye devam etti.

1980'lerin başında Amerikan Yerlileri Performans Sanatları Ulusal Kayıt Merkezi'nin kurucu ortaklarından oldu ve Kızılderililerin Hollywood'a dahil edilmesi için çalışmalarını sürdürdü.

Geç kalan özür 

Akademi, olaylı Oscar Ödül Töreni'nden neredeyse 50 yıl sonra web sitesinden yayımladığı bir metinle Littlefeather'dan özür diledi.

15 Ağustos'ta yayımlanan açıklamada Littlefeather'ın "haksız bir muameleye uğradığı ve istismar edildiği" yıllar sonra ilk kez dile getirildi.

Metinde şu ifadeler yer aldı:

Yaşadığın duygusal yük ve sektördeki kariyerinin uğradığı zararın telafisi yok. Gösterdiğin cesaret çok uzun süre kabul görmedi. En içten özürlerimizi ve takdirimizi sunuyoruz.

Yazılı açıklamanın ardından 17 Eylül'de Feather adına bir gece düzenlendi ve Akademi, özrünü yüz yüzeyken dile getirdi.
 


Littlefeather o gece yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Bu özrü sadece kendim için değil, sesinin duyulması gereken ve bu özrü hak eden tüm milletim için kabul ediyorum. Lütfen, ben öldüğümde gerçeklerinizi savunmayı, halkımızın sesini duyurmayı ve canlı tutmayı unutmayın.

Littlefeather, geçen yıl ölen eşi Charles Koshiway'in Oklahoma'daki mezarının yanına gömülecek.

 

Independent Türkçe, The Hollywood Reporter, New Yorker, CBC

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU