Kral III. Charles'ın portresinin yer aldığı ilk madeni paralar tanıtıldı

Paraların diğer yüzündeyse Kraliçe II. Elizabeth yer alıyor

73 yaşındaki Kral III. Charles, ülkede tahta çıkmadan önce en uzun süre bekleyen varisti (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) darphanesi, Kral III. Charles'ın figürünün yer aldığı ilk madeni paraları bastı.

Darphanenin perşembe günü düzenlediği basın toplantısında tanıttığı 50 peni ve 5 sterlin değerindeki madeni paraların bir tarafında Charles, diğer yüzündeyse müteveffa Kraliçe II. Elizabeth yer alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanyalı heykeltıraş Martin Jennings'in tasarladığı paralarda Türkçede "Kral III. Charles, Tanrı'nın İsteğiyle, Dinin Savunucusu" anlamına gelen Latince bir işleme de yer alıyor.

Portreyi Charles'ın bir fotoğrafından yola çıkarak hazırladığını belirten Jennings, "Bu yarattığım en küçük boyutlu eser ama yüzyıllar boyunca dünyadaki farklı halklar tarafından görülüp kullanılacağını bilmek mütevazı olmamı sağlıyor" dedi.

Paranın diğer yüzünde, ülkenin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı II. Elizabeth'in gençlik ve yaşlılık döneminden iki portresiyle doğum ve ölüm yılları (1926-2022) yer alıyor.
 

kraliçe II. elizabeth.jpg
II. Elizabeth'in adının yanında, Türkçede "kraliçe" anlamına gelen Latince "regina" ifadesi var (Reuters)


II. Elizabeth için aynı özel portrenin yer aldığı 5 sterlinlik bir hatıra parası da basıldı. Charles'ın yüzünün yer aldığı 5 sterlinlik para da hatıra niteliğinde.

Charles'ın paraları şahsen gördüğü ve onayladığı da bildirildi.

Darphanenin paylaştığı bilgilere göre, 8 Eylül'de hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth'in portresinin yer aldığı 27 milyar madeni para halihazırda dolaşımda.
 

birleşik krallık madeni paralar.jpg

1660'tan beri uygulanan geleneğe göre tahta yeni geçen kişiyle bir önceki hükümdarın yüzleri ters yöne bakacak şekilde madeni paralara işleniyor (Reuters)​


Bu paralarda II. Elizabeth'in portresi sağa bakacak şekilde tasarlanmıştı. Yeni paralardaysa Charles'ın yüzü sola bakıyor.

Ayrıca III. Charles, II. Elizabeth'in aksine diğer BK kralları gibi taçsız şekilde resmedildi. 

Darphane, Kral III. Charles'ın portresini taşıyan madeni paraların gelecek haftalarda piyasaya sürüleceği bilgisini de paylaştı. Ayrıca Charles'ın yüzünün gelecek yılın başından itibaren 1 peniden 2 sterline kadarki tüm madeni paralara basılacağı belirtildi. 

Charles'ın krallığı, 10 Eylül'de başkent Londra'daki St. James Sarayı'nda düzenlenen törenle resmen ilan edilmişti.



Independent Türkçe, BBC, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU