Murat Karayalçın: CHP'nin cumhurbaşkanı adayı doğal olarak genel başkandır, ön seçim yapılamaz

Karayalçın "Doğal olarak genel başkanımız, eğer böyle bir kararı varsa, ki o çağrıların bununla çok güçlü bir ilişkisi olduğu anlaşılıyor. Böyle bir karar almışsa doğal olarak hepimizin, tüm CHP'nin genel başkanıdır cumhurbaşkanı adayımız" diye konuştu

Fotoğraf: Sosyal medya

Murat Karayalçın: CHP'nin cumhurbaşkanı adayı doğal olarak genel başkandır, ön seçim yapılamaz

Eski SHP Genel Başkanı, eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin İzmir Seferihisar kampındaki "Siz gerçekten benimle birlikte misiniz? Artık karar verin. Bu halk düşmanlarını beraber yenecek miyiz, yenmeyecek miyiz?” açıklamalarını, değerlendirdi. 

"Ön seçim sözkonusu olamaz"

"Bir parti genel başkanının partinin bütününü görme ve değerlendirme açısından böyle bir çağrıda bulunmasının olağan" olduğunu kaydeden Karayalçın, şöyle konuştu:

Bir süre önce benzer, ya da bu şekilde yorumlanabilecek çağrısı olmuştu. Onu da dikkate aldığımızda art arda gelen çağrıların Cumhurbaşkanlığı seçimiyle bağlantılı olabileceği yorum ağırlık kazanıyor. Bunu göz ardı etmemek gerekir. Aslında Cumhuriyet Halk Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı çok doğal olarak Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanıdır. Bir ön seçim yapılamaz. Söz konusu olamaz. Bizim partimizin genel başkanı cumhurbaşkanı adaylığını düşünüyorsa bir ön seçim sözkonusu değildir. Doğal olarak genel başkanımız, eğer böyle bir kararı varsa, ki o çağrıların bununla çok güçlü bir ilişkisi olduğu anlaşılıyor. Böyle bir karar almışsa doğal olarak hepimizin, tüm Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanıdır cumhurbaşkanı adayımız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yurttaşlarımıza bir proje sunmamız gerekiyor"

Altılı Masa'nın çalışmalarını değerlendiren Karayalçın şöyle devam etti:

Sayın Genel Başkanımız ve öteki partilerin genel başkanlarının da şöyle bir değerlendirme yaptıklarına tanık oluyoruz. Cumhurbaşkanı adayının kim olacağını belirlemeden önce ne yapacağımızın belirlenmesi gerekiyor. Önce yurttaşlarımıza bir proje sunmamız gerekiyor. Ondan sonra cumhurbaşkanı adayı belirlenmeli denmekte. Bana göre de doğru bir yaklaşım. Önce yurttaşlarımıza Millet İttifakı olarak nasıl bir yönetim vaat ettiğimizi, neleri getireceğimizi açıklamamız gerekiyor. Ben buna gelecek projesi diyorum. Ortalama bir yurttaşımızın, seçmenimizin okuduğunda 'Güzel günler benim evlatlarımı, yakınlarımı bekliyor' diyeceği bir siyasi metne ihtiyacımız var. Benim gelecek projesi dediğim de bu. Özellikle Türkiye'yi terk etmeyi düşünen gençlerimiz için bu metin okuduğunda rahatlıkla yaşayabilecekleri bir gelecek görebilmeliler. Bu ortaya konmalı. Aslında şu ana kadar da konabilmeliydi.

"Millet İttifakı diye adlandırmayı tercih ettiğim yapı sonuçta bir koalisyondur"

Gelecek döneme yönelik çalışmalarla ilgili konuşan Murat Karayalçın şunları söyledi:

12 Şubat'tan bu yana 7 ay geçti. Geriye dokuz ay kaldı. Bu dokuz ayı, üç ay ve altı ay diye ikiye ayırıyorum. Ocağa kadar gelecek üç ayımız var. Ondan sonra da altı aylık bir dönem başlıyor. O da ikinci dönem. Ocağa kadar geçecek bu dönemde benim gelecek projesi dediğim siyasi metin hazırlanmalı. Cumhurbaşkanı adayı belirlenmeli. Ve bunlar kadar önemlisi; bir koalisyon protokolü hazırlanmalı. Bir koalisyon hükümetinde görev yapmış eski bir başbakan yardımcısı olarak yaşamsal derecede önemli olduğuna inanıyorum. Türkiye nasıl yönetilecek? Atamalar nasıl olacak? Bakanlıklara kimler gelecek, ne olacak? İsim olması gerekmiyor, hangi parti ne yapacak bunun ortaya konması gerekiyor. Altılı Masa dediğiniz, benim Millet İttifakı diye adlandırmayı tercih ettiğim yapı sonuçta bir koalisyondur. Farklı partiler bir araya geliyorlar ve Türkiye'ye yeni bir yönetim vaadinde bulunuyor. Bu yönetim nasıl olacak, nasıl işleyecek, kimler hangi sorumlulukları üstlenecek? Benim koalisyon protokolü dediğim de bu. Üç ayda üç şey. Bir gelecek projesi, iki cumhurbaşkanı adayı, üç koalisyon protokolü. Ocak ayında bunlar kamuoyuna açıklanmalı. Geri kalan 5-6 aylık dönemde de seçim güvenliği, listeler, arazi çalışmaları yapılmalı.     

 

 

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU