Avrupa Konseyi Başkanı, Kuzey Akım 2'deki sızıntı için sabotaj dedi

Rusya'nın şubatta Ukrayna'yı istila etmesinden bu yana Kuzey Akım boru hatları Avrupa ve Rusya arasındaki enerji çatışmasının merkezinde

Danimarka'nın Bornholm adasına 1 kilometreden fazla mesafede, Kuzey Akım 2'deki sızıntı kaynaklı köpükler Baltık Denizi üzerinde (Danimarka Savunma Bakanlığı/Reuters) 

Avrupa Konseyi, Kuzey Akım 2 boru hattındaki sızıntının Avrupa Birliği'ne doğalgaz tedarikini istikrarsızlaştırmaya yönelik yeni bir girişim olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Kuzey Akım'a yönelik sabotaj eylemleri AB'nin enerji arzını daha da istikrarsızlaştırmaya yönelik bir girişim gibi görünüyor. Acil ve kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyacımız var. Sorumlular tamamen sorumlu tutulacak ve cezalarını çekecekler.

 


Michel, "Enerji tedarikini Rus doğalgazından uzaklaştırmaya yönelik çabalarımız devam ediyor" dedi.

Rusya'nın şubatta Ukrayna'yı istila etmesinden bu yana Kuzey Akım boru hatları Avrupa ve Rusya arasındaki enerji çatışmasının merkezinde.

Rusya'dan gelen tedarikin çakılmasıyla doğalgaz fiyatları hızla yükseldi.

Avrupa'daki hükümetler, kış yaklaşırken evler ve işletmeler için çok yüksek enerji faturalarının acısını hafifletmeye yardımcı olmak için baskı altında.

Kriz aynı zamanda karneyle dağıtım ve durgunluk korkularını da artırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Michel'in açıklaması, Danimarka'daki yetkililerin Kuzey Akım 2'nin operatörünün Danimarka'nın Bornholm adasının güneydoğusunda boru hattında bir sızıntı tespit edildiğini doğruladığını söylemesinin ardından geldi.

Boru hattı, Rusya'dan Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya 1230 kilometre uzanıyor.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, salı günü yaptığı açıklamada "Yetkililerin açık değerlendirmesi bunların kaza değil kasıtlı eylemler olduğudur" dedi.

Pazartesi günü Alman Ekonomi Bakanlığı, Rusya'dan Avrupa'ya giden Kuzey Akım 1 boru hattının basıncında bir düşüş bildirildiğini açıkladı.

Bakanlık, pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Bu olayı da ilgili makamlar ve Federal Ağ Ajansı'yla birlikte soruşturuyoruz" dedi.

Şu anda basınçtaki düşüşün nedenini bilmiyoruz.

Sismologlar, sızıntılardan önce güçlü patlamaların meydana geldiğini belirtti. İsveç Ulusal Sismik Ağı Direktörü Bjorn Lund, Associated Press'e yaptığı açıklamada, ilk patlamanın pazartesi günü erken saatlerde Danimarka'nın Bornholm adasının güneydoğusunda kaydedildiğini söyledi.

O gece adanın kuzeydoğusunda meydana gelen ikinci ve daha güçlü bir patlama 2,3 büyüklüğünde bir depreme eşdeğerdi. Danimarka, Norveç ve Finlandiya'daki sismik istasyonlar da patlamaları kaydetti.

Lund, "Şüphesiz, bu bir deprem değil" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, sızıntılarla ilgili şunları söyledi:

Bu acil bir soruşturma gerektiren eşi görülmemiş bir durum. Bu haberden dolayı son derece endişeliyiz.

(Ajanslardan da yararlanılmıştır)



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU