Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgelerde yapılan referandumlarda "Rusya'ya katılma" kararı çıktı

Referandum düzenlenen bölgelerde, yüzde 87 ila 99.2 arasında Rusya'ya katılma yanlısı oy kullanıldığı kaydedildi

Fotoğraf: AA

Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlenen referandumlarda "Rusya'ya bağlanma" kararının çıktığı belirtildi.

Bölgelerdeki sözde seçim komisyonlarının kesin olmayan verilerine göre, Luhansk'taki referandumda oyların yüzde 100’ü sayıldı. Oylamaya katılanların yüzde 98,42’si Rusya'ya bağlanmaktan yana oy kullandı.

Diğer bölgelerdeki komisyonlarda, referandumlarda yüzde 87 ila 99.2 arasında Rusya'ya katılma yanlısı oy kullanıldığını belirtti.

Rusya parlamentosu başkanı 4 Ekim'de ilhak kararının değerlendirilebileceğini söyledi.

ABD, Birleşmiş Milletler'e (BM) referandumların geçersiz olarak tanıması ve Rusya'nın tüm dünyaya meydan okumaya devam etmesini kınaması için başvuruda bulunmayı planlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde düzenlenen referandumların, uluslararası hukuka göre "halk iradesinin gerçek bir ifadesi" veya "yasal” olmadığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlerden olan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev Telegram üzerinden yaptığı açıklamada "Sonuçlar açık. Vatanınıza, Rusya'ya hoş geldiniz!" dedi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

 


 

DAHA FAZLA HABER OKU