NASA'nın DART uzay aracı, gezegen savunma tatbikatı kapsamında hedef asteroide çarpmayı başardı

DART uzay aracı, otonom konumda kilitlendiği çift asteroidin Dimorphos isimli küçük olan (yaklaşık 170 metre çapındaki) parçasını, yörüngesinden saptırmak için yaklaşık saatte 23 bin kilometre hızla itti

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) DART isimli uzay aracı, dün yapılan ve olası bir meteora karşı dünyayı savunmak için geliştirilen gezegen savunma sistemi tatbikatında bir astroide hipersonik hızla çarpmayı başardı.

NASA'nın internet sitesinden ve tüm sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen canlı yayında, dünyanın potansiyel asteroit veya kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı savunma teknolojisini test etmek amacıyla uzaya fırlatılan DART, dünya için hiçbir tehdit oluşturmayan Dimorphos isimli asteroide tam zamanında çarptı.

DART uzay aracı, otonom konumda kilitlendiği çift asteroidin Dimorphos isimli küçük olan (yaklaşık 170 metre çapındaki) parçasını, yörüngesinden saptırmak için yaklaşık saatte 23 bin kilometre hızla itti.

DART'ın TSİ 0214'te Dünya'dan yaklaşık 11 milyon kilometre uzakta ve yaklaşık bir futbol stadyumu boyutundaki Dimorphos astroidine çarptığı ana ilişkin görüntüler görüldü.

Yaklaşık 330 milyon dolara mal olan ve yedi yılda tamamlanan proje bir uzay aracının bir astreoidin yörüngesini saf kinetik kuvvetle dünyaya zarar vermeyecek şekilde değiştirip değiştiremeyeceğini gözlemlemek için geliştirildi.

Deneyin amaçlanan etkiyi yaratıp yaratmadığı önümüzdeki ay gerçekleştirilecek teleskop gözlemlerinin ardından belli olacak. Ancak NASA yetkilileri uzay aracının amacına ulaştığını söyledi.

Emekli bir astronot olan ve şu anda NASA yetkilisi olarak görev yapan Pam Melroy, çarpışmadan birkaç dakika sonra yaptığı açıklamada, "NASA insanlığın yararına çalışıyor. Bu yüzden böyle bir teknolojinin işe yaradığını ispat eden, belki de bir gün evimiz olan (bu gezegeni) kurtaracak olan bu deneme misyonumuzu yerine getirdiğimizi gösteriyor" dedi.

İnsanlık tarihinde ilk kez bir astreoidin ya da herhangi bir gök cisminin seyrini değiştirmek için yapılan bu girişim NASA'nın canlı yayınında gösterildi. DART 10 ay önce fırlatılmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU