PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 25 Eylül 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Kraliçe Elizabeth'inde cenazesinde Afrikalı liderlere çifte standart

Geçen hafta 96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in cenazesi için İngiltere'de tören düzenlendi. Törene tüm dünyadan liderler ve temsilciler akın etti.

Kraliçe Elizabeth'in cenaze törenine davet edilen liderlere protokol ve katılım kuralları çerçevesinde bilgilendirme notu gönderildi.

Buna göre, liderlerin makam araçlarıyla değil otobüslerle tören alanına taşınacağı açıklandı.

Lakin cenaze günü çoğunluğunu Afrikalı liderlerin oluşturduğu ülke liderleri otobüslerle tören alanına taşınırken ABD Başkanı Biden ve bazı liderler tören alanına araç konvoyuyla geldi.

Otobüsten paylaşılan fotoğraf ciddi eleştiriler aldı. Afrikalı liderlere uygulanan çifte standart tepkiyle karşılandı. 


Etiyopya, Çinli firmanın petrol arama sözleşmesini iptal etti

Etiyopya, ülkenin doğusunda gaz ve petrol arayan Çinli şirketin sözleşmesini feshettiğini duyurdu.

Etiyopya Maden ve Petrol Bakanı Takele Uma, düzenlediği basın toplantısında, doğalgaz ve petrol arayan şirketin sözleşmeye ve planlara uygun çalışmadığını ve gereklilikleri karşılamadığını belirtti.

Uma, daha önce yazılı ültimatom verilen şirketin sözleşmesine son verildiğini açıkladı. 


Bazı kaynaklar ise, Etiyopya'nın Çin'den daha fazla İHA talep ettiğini, talebin olumsuz karşılanması sonucu Etiyopya tarafının sözleşmeyi iptal ettiğini öne sürdü.

Etiyopya, keşfettiği 4,7 trilyon kübik feet doğal gazı, inşa edilecek boru hattıyla Cibuti'ye taşımayı ve LNG olarak Çin'e ihraç etmeyi planlıyordu. 


Uganda ile Kongo ortak askeri operasyonun süresini uzattı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti ordusu yaptığı açıklamada, Kongo ve Uganda'nın Müttefik Demokratik Güçler (ADF) isyancılarına karşı başlatılan ortak askeri operasyonu iki ay daha uzattığını söyledi.

Kongo ve Uganda'dan savunma bakanları toplantısının ardından yapılan açıklamada, "Afrika Topluluğu bölgesel gücünün konuşlandırılması ve Uganda gücünün bölgesel güce geçişine kadar bu operasyonların iki ay uzatılması kararlaştırıldı" ifadelerine yer verildi.

Kongo'nun doğusunda yürütülen operasyonlar, geçen yıl Uganda'nın başkenti Kampala'da yedi kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı üç intihar saldırısının ardından başlatılmıştı.

ADF, yirmi yıldan fazla bir süredir Kongo'yu terörize ediyor. ADF, 2019'da İŞİD'e bağlılık sözü verdi.


Kongo ile Ruanda gerilimi azaltmak için anlaştı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Felix Tshisekedi ve Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, New York'ta düzenlenen 77. BM Genel Kurulu'nun oturum aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un arabuluculuğunda bir araya gelerek ortak sınırlardaki gerilimi azaltma konusunda anlaştı.

Felix, BM'de yaptığı konuşmasında Ruanda'yı M23'e destek verdiği gerekçesiyle suçlamış, Kagame ise iddiaları reddetmişti.

Liderler, terörle mücadelede ortak hareket etme ve Kongo'nun doğusunda faaliyet gösteren M23 isyancılarının geri çekilmesini sağlama konusunda da anlaşma sağladı.

M23, kasım ayında yeniden başlattığı saldırıları sonucu bölgede yaşayan binlerce sivili yerinden etmiş ve Ruanda ile Kongo arasında bir krize neden olmuştu. İki ülke arasındaki uçuşlar karşılıklı olarak durduruldu.


Uganda, AP'nin itirazına rağmen petrol projesine devam edecek  

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) itirazlarına rağmen, Tanzanya ile yürütülen petrol boru hattı projesinin devam edeceğini açıkladı.

AP, 15 Eylül'de, Uganda ile Tanzanya arasında inşa edilmesi planlanan petrol boru hattının "insan hakları ihlali" oluşturabileceğini açıklamıştı.

Projeye bazı insan hakları savunucuları ve çevreciler de ekosistemi olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle itiraz ediyor.

AP'nin projenin çevre ve iklimi olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle hak ihlaline neden olacağına dair açıklamalarına itiraz eden Museveni, boru hattı projesinin devam edeceğini aktardı.

Uganda-Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırındaki Albert Gölü'nde bulunan rezervden günlük 200 bin varil petrol üretilmesi hedefleniyor.

Çıkartılan petrol 1445 kilometrelik boru hattı projesi ile Tanzanya'nın Tanga Limanı'na taşınacak. Projenin 2025'te tamamlanması ve 10 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU