Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Asya ile ilişkilerimizde paradigmatik bir değişim var

Kalın, AB üyelik sürecinin devam etmesini istediklerini ifade etti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Asya ile ilişkilerimizde paradigmatik bir değişim var” dedi.

Kalın NTV yayınında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Özbekistan ile ABD'deki temasları, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler, Putin'in kısmi seferberlik ilanı ile gündemdeki pek çok başlıktaki soruya yanıt verdi.

“Asya ile ilişkilerimizde paradigmatik bir değişim var. Türkiye AB'ye üyelik için üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirmişken, AB'nin fasılları açmaması bir uzaklaştırma yaratıyor” ifadelerini kullanan Kalın, “Biz, AB üyelik sürecinin devam etmesini istiyoruz. Türkiye AB üyesi olmasa bile Avrupa ülkeleriyle ticaretini sürdürüyor ve sürdürecek. AB tarafının yapıcı bir konumda olması gerekiyor. Biz bir tercih noktasında ikilemde kalmak istemiyoruz. AB üyeliği Türkiye'nin stratejik tercihidir” dedi.

Rusya’nın kısmi seferberlik kararı hakkında konuşan Kalın, “Daha önce Kırım konusunda tavrımız neyse Rusya'nın yapmak istediği referandum kararını tanımıyoruz. Rusya, pazarlık yapmak, taşları yeniden dizmek istiyor. Ukrayna'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü tanıyoruz. Bu savaşta Ukrayna'nın yanındayız. Savaşın sona ermesi için çaba gösteren tek ülke Türkiye. Savaş ilk başladığında da bizim öngörümüz savaşın uzun süreceği yönündeydi. Şu andaki görüntü savaşın uzayacağı yönünde” ifadesini kullandı. 

Türkiye'nin savaşta her iki tarafla sürdürdüğü müzakereler sonucunda tahıl koridoru anlaşması, esir takası gibi önemli kazanımların elde edildiğini bildiren Kalın, “Esir takasında görüşmeler 3 ay önce başladı. Cumhurbaşkanımız esir takası için liderlerle sürekli konuştu. 5 ismin Türkiye'ye getirilmesi teklifini biz yaptık. 5 kişi için süreç tıkanacaktı ama bizim formülümüzle çözüldü. MİT, takas sürecinde çok önemli bir rol oynadı” diye konuştu.

 

NTV 

DAHA FAZLA HABER OKU