Güney Kore'deki cinayet kadınları sokağa döktü

28 yaşındaki kadın, üç yıldır kendisini taciz eden adam tarafından metro tuvaletinde öldürüldü

Seul'de düzenlenen oturma eyleminde protestocular hükümete tepki gösterdi (BBC)

Güney Kore'de yaklaşık üç yıldır kendisini taciz eden adam tarafından öldürülen 28 yaşındaki kadının hayatını kaybetmesi protestolara neden oldu.

Jeon Joo-hwan'ın kimliği açıklanmayan 28 yaşındaki kadını başkent Seul'deki Sindang İstasyonu'nda 14 Eylül'de bıçaklayarak öldürmesi büyük tepki topladı.

Güney Kore medyasında yer alan haberlere göre 31 yaşındaki Joo-hwan, Seul Metrosu'nda 2018'de birlikte çalışmaya başladığı kadını, 2019'dan beri taciz ediyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadın, kendisini yüzlerce kez arayan ve ölümle tehdit eden iş arkadaşını geçen yıl ekimde polise şikayet etmişti.

Bunun üzerinde gözaltına alınan Joo-hwan, kefaletle serbest bırakılmış ve işten atılmıştı. Ancak şüpheli hakkında herhangi bir uzaklaştırma kararı çıkarılmamıştı.

Kadınsa bir ay boyunca polis korumasına alınmış fakat yetkililerin tehdit oluşturacak bir durum yaşanmadığına karar vermesiyle koruma kaldırılmıştı.

Daha sonra kadın, şüphelinin kendisini gizli kamerayla taciz ettiğini belirterek bu yıl ocakta tekrar şikayette bulunmuştu.

Yapılan incelemelerin ve hukuki sürecin ardından ağustosta Joo-hwan'a 9 yıl hapis cezası verilmesi istenmişti.
 

güney kore 2.jpg
Eylemciler, metro duvarlarına asılan notlarla cinayete tepki gösterdi (AFP)


Karar duruşmasının cinayetin işlendiği tarihten bir gün sonra, 15 Eylül'de yapılması planlanıyordu.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'ye konuşan genç kadının ailesi, şoke olduklarını söyledi.

Aile, kadının yıllardır süren taciz olaylarına dair hiçbir şey paylaşmadığını savundu. Kadının amcası, "Onunla ilgili hiçbir endişemiz yoktu. Çok akıllı ve bağımsızdı" dedi.

"Delice bir şey yaptım"

Sindang İstasyonu'nun kadınlar tuvaletinde yaşanan cinayetin ardından tutuklanan Joo-hwan, açıklamasında pişman olduğunu söyleyerek "Gerçekten delice bir şey yaptım" ifadelerini kullandı.

Polisin aktardığına göre Joo-hwan, cinayetten kısa süre önce hesabından 17 milyon Güney Kore Wonu (yaklaşık 220 milyon TL) da çekti. Şüpheli, parayı ailesine vermek için çektiğini ve kaçmayı düşünmediğini öne sürdü.

Joo-hwan'ın taciz duruşması 29 Eylül'e ertelenirken, zanlı hakkında cinayet suçundan da hukuki işlem başlatıldı.
 

güney kore.jpg
Birçok kişi metro tuvaletinde öldürülen kadını andı (AFP)


Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanı Kim Hyun-sook'un bugünkü açıklamasında olayın kadın düşmanlığıyla ilgili olmadığını söylemesi de büyük tepki topladı.

Kadın hakları savunucuları, pazartesi Seul'de oturma eylemi düzenledi.

Birçok kişiyse olayın yaşandığı kadınlar tuvaletinin girişine "Kadın cinayetlerini durdurun" yazan notlar yapıştırdı ve çiçekler bıraktı.

Ülkede geçen sene ekimde yürürlüğe konan tacizi önleme yasası da eleştiri toplamıştı. Yasaya göre polisin taciz olaylarında tutuklama yapması için önce mağdur kişinin iznini alması gerekiyor.

Yasanın uygulandığı tarihten bu yana polis 7 bin 152 kişiyi taciz suçundan yakalarken, bunlardan sadece yüzde 5'i tutuklandı.



Independent Türkçe, Guardian, BBC, Korea Herald

DAHA FAZLA HABER OKU