Bilim insanları: Satürn'ün Enceladus uydusunun yaşam barındırma ihtimali çok yüksek

Fosfor barındıran yeraltı okyanusu, dünya dışı varlıklara ev sahipliği yapıyor olabilir

(NASA)

Yeni araştırmaya göre Satürn'ün uydusu Enceladus, yaşamın oluşması için gereken materyallerin bolca bulunduğu okyanuslara sahip.

Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nden, dünya dışı okyanus bilimi üzerinde çalışan Dr. Christopher Glein, "Enceladus, insanlığın güneş sistemimizde yaşam arayışındaki başlıca hedeflerden biri" dedi.

NASA'nın Cassini uzay aracının Satürn sistemini ziyaret etmesinden beri geçen yıllar içinde, toplanan verilerle mümkün kılınan keşifler defalarca aklımızı başımızdan aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay aracı, buz taneleri ve su buharı bulutlarının uydunun yüzeyini delip geçmesini inceledi ve DNA'yla RNA gelişimi için gerekli olan çözünmüş fosfordan (element henüz doğrudan tespit edilmedi) devasa miktarda bulunmasının muhtemel olduğunu tespit etti.

Yüzey okyanuslarına sahip Dünya gibi gezegenlerin aşırı ısınma veya donmadan kaçınması için yörüngesinde döndüğü yıldıza belirli bir mesafede olması gerekir. Bu mesafeye "Goldilock Bölgesi" denir. Bununla birlikte, yeraltı okyanuslarına sahip gezegenler daha büyük raddede yaşam üretme potansiyeline sahiptir ve bu da diğer gezegenlerde yaşamı keşfetme olasılığımızı artırır.

Dr. Glein, "Güneş sisteminde dünya dışı yaşanabilirlik arayışının odak noktası değişti. Artık organik moleküller, amonyak, kükürt içeren bileşikler ve yaşamı desteklemek için gereken kimyasal enerji de dahil yaşamın yapıtaşlarını arıyoruz" dedi.

Fosfor ilginç bir vaka sunuyor çünkü önceki çalışmalar, Enceladus okyanusunda fosforun az olabileceğini öne sürüyordu ve bu da yaşam umutlarını azaltıyordu.

Araştırmada, yaşanabilir okyanusu incelemek için Enceladus'a yeni bir keşif aracı gönderilmesi öneriliyor. Dr. Glein şöyle devam etti:

Altta yatan jeokimya, çözünmüş fosforun varlığını kaçınılmaz kılan zarif bir sadeliğe sahip ve modern Dünya'nın deniz suyundakilere yakın, hatta onlardan daha yüksek seviyelere ulaşıyor.

Bunun astrobiyoloji için anlamı, Enceladus okyanusunun yaşanabilir olduğundan öncesine göre daha emin olabileceğimizdir.

Satürn, etrafında yaşam olabilecek tek gezegen değil; amonyağın varlığı bazı araştırmacıların Venüs'ün de kendi kükürtlü atmosferinde "gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen" uzaylı yaşamına sahip olabileceğini öne sürmesine yol açıyor.

Venüs'ün kendisi yaşam barındıramayacak kadar sıcak fakat bulutların içinde mikroskobik organizmalar olabilir ve bunlar, amonyak üreterek asitliği Dünya'daki hayvanların nötralize ettiği gibi nötralize edebilir.

Araştırma, Ulusal Bilimler Akademisi'nin bilimsel dergisi PNAS'te yayımlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU