Fetüslerin, anne havuç yiyince güldüğü, karalahana yiyince yüzünü ekşittiği belirlendi

"Şaşırtıcı"

Havucun bebekleri "güldürdüğü" görüldü (Durham Üniversitesi)

Bebeklerin anne karnında tat ve kokuya tepki verdiğine dair ilk doğrudan kanıt elde edildi. Hakemli bilimsel dergi Psychological Science'ta dün yayımlanan araştırmada, bebeklerin havuca “gülen surat” ifadesi, karalahanaya “ağlayan surat” ifadesi takındığı belirlendi.

Anne karnındaki bebeklerin, amniyotik sıvının solunması ve yutulması yoluyla tat ve kokuyu deneyimlediği düşünülüyor. Ancak bu konuda yapılan önceki çalışmalar, doğum sonrasında elde edilen sonuçlara dayanıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Durham üniversitesi Psikoloji Bölümü'den Beyza Üstün'ün liderliğindeki araştırma ekibi, fetüslerin belirli tatları ayırt edip edemediğini görmek için 18-40 yaşları arasındaki 70 hamileyi iki gruba ayırıp ultrason görüntülerini inceledi.

Ultrason taramasından 20 dakika önce bir gruptan toz karalahana, diğer gruptan toz havuç tüketmeleri istendi.

Uzmanlar ayrıca bir arşivden alınan, taramadan önce herhangi bir gıda tüketmeyen 30 hamilenin verilerini de analiz etti.

Bunun ardından fetüslerin, gülme ve ağlamaya benzeyen yüz hareketlerinin analizi gerçekleştirildi.

Bulgular fetüslerin, karalahana kapsülü tüketildiğinde yüzünü ekşittiğini gösterdi. Anne havuç tozu aldığında fetüs, karalahana tozu kullanıldığında ya da hiçbir toz alınmadığındaki zamana göre yaklaşık iki kat fazla gülen surat ifadesi takındı.

Üstün, "Bu, fetüslerin reaksiyonunu doğumdan önce gösteren ilk çalışma" dedi:

Sonuç olarak doğumdan önce bu tatlara tekrar tekrar maruz kalmanın, doğum sonrası yiyecek tercihlerinin belirlenmesini sağladığını düşünüyoruz.

Üstün, bulgularının sağlıklı beslenme konusunda önem arz edebileceğini vurguladı.

Makalede imzası olan Dr. Benoist Schaal da sonuçların bu kadar net olmasını "şaşırtıcı" diye niteledi.

Araştırma ekibinde yer almayan Dr. Julie Mennella bulguların, bebeklerin amniyotik sıvı aracılığıyla annenin beslenme düzeni hakkında bilgi edinmeye başladığını gösteren önceki çalışmaları desteklediğini kaydetti. Mennella öte yandan kontrol grubundaki fetüslerin, havuç ve karalahana gibi farklı sebzelere önceden maruz kalıp kalmadığının bilinmediğini vurgulayarak uyardı.

 

Independent Türkçe, Guardian, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU