Anonymous'tan İranlı kadınların başkaldırısına destek: Merkez Bankası ve Kültür Bakanlığı hacklendi

"Sizinleyiz"

İstanbul'daki İran Başkonsolosluğu önünde düzenlenen protestoda, Türkiye'de yaşayan İranlı Nasibe Samsaei, saçlarını keserek yaşananlara tepki gösterdi (AFP)

Anonymous, İran'daki kadın hakları protestolarına destek vermek için devlet kurumlarını hackledi.

Ünlü hacker grubunun salı günü düzenlediği saldırıda İran Merkez Bankası'nın internet sitesi kısa süreliğine erişime kapandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anonymous, aynı gün Twitter'dan paylaştığı mesajda İranlılara seslenerek, "Sizinleyiz. İran'a karşı operasyonlar başladı. Bizi bekleyin" ifadelerini kullandı.

Ünlü hacker grubu, saldırılarda tüm veri tabanlarını sildiklerini öne sürdü.

Ancak İran Merkez Bankası Sözcüsü Mustafa Kamerivefa, saldırıda bankanın değil internet sitesinin yer aldığı sunucunun hedef alındığını ve ciddi zarar oluşmadığını savundu. Site daha sonra tekrar erişime açıldı.

Ayrıca İran Kültür Bakanlığı'nın internet sitesi ve devlete bağlı İran Radyo Televizyon Kurumu da saldırıya uğradı.
 


Anonymous, Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Cehrumi'nin makamına da siber saldırı düzenlediklerini duyurdu.

Hacker grubunun saldırıları, İran'da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Emini için protestolar sürerken gerçekleşti.

Neler olmuştu?

Emini, 13 Eylül'de başkent Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad Devriyesi tarafından gözaltına alınmış, daha sonra komaya girerek hastaneye kaldırılmıştı.

22 yaşındaki Kürt kadın, 16 Eylül'de hastanede yaşamını yitirmişti.
 


Polislerin gözaltındaki kadını döverek komaya soktuğu öne sürülürken, Tahran Polisi iddiaları yalanlayarak kadının "aniden bilincini kaybedip kalp rahatsızlığı yaşadığını" savunmuştu.

Bunun üzerine İran'da patlak veren hükümet karşıtı protestolarda biri güvenlik görevlisi olmak üzere en az 7 kişi hayatını kaybetti. Yönetim büyüyen gösterilerin önüne geçebilmek için Instagram'a erişimi de durdurdu.

Ayrıca İstanbul'daki İran Başkonsolosluğu önünde de dün gösteri düzenlendi. Kadınlar, Emini için dünya genelinde yapılan eylemlere destek vererek saçlarını kesti. İranlı bir kadın, "Bu saçlar özgürlüğümüzü kısıtlıyorsa, keser atarız!" dedi.

Taksim Meydanı'nda eylem yapmak isteyen kadınlarsa polis tarafından engellendi. Aralarında Türk yurttaşların da bulunduğu en az 5 kişi gözaltına alındı.



Independent Türkçe, Times of Israel, Iran INTL, Diken, AA

DAHA FAZLA HABER OKU