Almanya'daki radikal sağcı AfD üyelerinin Rusya ziyareti ortalığı karıştırdı

Diğer yandan solcu Die Linke de Ukrayna savaşı yüzünden bölünme tehlikesiyle karşı karşıya

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyonla başlayan savaşın 210'uncu gününde de çatışmalar sürüyor (Reuters)

Almanya'daki radikal sağcı Almanya için Alternatif (Alternative für Deutschland -AfD) partisinden Rusya'yı ziyarete giden siyasetçiler, Kremlin yanlısı propagandayla suçlandı.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin yerel meclisinde AfD'yi temsil eden Christian Blex, pazartesi günü Facebook hesabındaki gönderisinde, Almanya ve Rusya bayrağının yan yana durduğu bir broşun fotoğrafını paylaşarak, yola çıktıklarını belirtti.

Blex, AfD'yi Saksonya-Anhalt eyaletinin yerel meclisinde temsil eden Hans-Thomas Tillschneider ve Daniel Wald'ın da kendisine eşlik ettiğini yazdı.

Açıklamasında Blex, Rus askerlerinin istilası altındaki Donbas'ı da ziyaret edeceklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AfD üyesi, Almanya'daki kamu yayımcılarının ve Batı medyasının Donbas'taki olayları tek taraflı aktardığını savunarak, durumu kendi gözleriyle görmek istediklerini ifade etti.

Donbas adı verilen bölgede yer alan Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Luhansk Halk Cumhuriyeti (LHC), 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de askeri operasyon emri vererek savaşı başlatmadan üç gün önce 21 Şubat'ta DHC ve LHC'yi tanımıştı.

ABD merkezli Robert Lansing Enstitüsü Küresel Tehditler ve Demokrasi Araştırmaları (IGDTS) adlı sivil toplum kuruluşu, pazartesi günü yaptığı açıklamada ziyaretin Rus askeri istihbaratı tarafından finanse edildiği bilgisini de paylaştı.

IGDTS, AfD'li siyasetçilerin ilk olarak Ukrayna'daki Mariupol şehrine yakın konumdaki Rostov-na-Donu'ya gidip, buradan da Donbas bölgesine geçeceğini ve ziyaretin 28 Eylül'de sonlanacağını bildirdi.

AfD'den tepki

Öte yandan AfD Genel Başkan Yardımcısı Peter Boehringer, söz konusu ziyaretin parti adına yapılmadığını ve siyasetçilerin kendi kararıyla hareket ettiğini söyledi.
 


Ekipten gezilerine dair AfD'ye rapor vermeleri istenirken, çarşamba günü partiden yapılan açıklamada ziyaretin kınandığı ve siyasetçilere disiplin cezası verilebileceği belirtildi.

AfD Genel Başkanı Tino Chrupalla da çarşamba günkü açıklamasında "Bu ziyareti desteklemiyoruz" derken, partinin atacağı adımlara dair bir şey söylemedi.

"Savaşı destekliyorlar"

Ukrayna'nın eski Almanya Büyükelçisi Andriy Melnik, ziyarete tepki göstererek AfD'nin savaşta Rusya'yı desteklediğini savundu.   

Açıklamalarıyla sık sık tepki toplayan ve temmuzda görevden alınan Melnik, Almanya'nın iç güvenlik ajansı Federal Anayasa Koruma Teşkilatı'nı da harekete geçmeye çağırdı.

Ülkenin önde gelen sol gazetelerinden Die Tageszeitung (Taz), geçen hafta Rusların Harkov'daki İzyum'dan çekilmesinin ardından toplu mezarlar bulunduğunu hatırlatarak, bunun üzerine düzenlenen ziyareti "hain bir Putin propagandası" diye niteledi.

AfD'li siyasetçiler, gazetenin yorum talebini reddetti.

Blex, Rusya'nın 2018'de ilhak ettiği Kırım'a bir yıl sonra ziyarete gitmiş ve tepki toplamıştı.
 


Sol Parti'de ihtilaf

Öte yandan savaş, Almanya'daki Sol Parti (Die Linke) içinde de ihtilaf yarattı.

Taz'ın aktardığına göre Sol Parti'deki siyasetçiler, özellikle Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Bu nedenle partinin bölünme ihtimali söz konusu.

Haberde, partinin eski Eş Başkanı Sahra Wagenknecht'e destek verenlerin 2024'e kadar ayrılmayı planladığı da öne sürüldü.

736 kişilik Federal Meclis'te Sol Parti 39, AfD ise 81 sandalyeye sahip.



Independent Türkçe, Die Tageszeitung, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU