Dinozor çeşitliliğinin meteor çarpmasından önce azaldığı keşfedildi

Araştırmacılar, Çin'in orta bölgelerinde son 2 milyon yılda dinozor türlerinin çeşitliliğinin az olduğunu belirtiyor

(Reuters)

Yeni bir araştırmaya göre, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan büyük meteor yok olmalarına katkıda bulunmadan önce, dinozorlar halihazırda düşüşteydi.

Pazartesi günü PNAS akademik dergisinde yayımlanan araştırmada, Çin'in orta bölgelerindeki Shanyang Havzası'ndan gelen 100 fosilleşmiş dinozor yumurtası ve yumurta kabuklarını değerlendirildi. Bulgular, yaklaşık 100 ila 66 milyon yıl önceki Kretase döneminin son bölümünde, dinozor nüfusunun yok olmadan önce çok da çeşitlilik göstermediğini ortaya koydu.

Çalışmada, Çin Bilimler Akademisi'nden bilim insanları da dahil araştırmacılar, Kretase döneminin (dinozorların yok oluşundan hemen önceki dönem) sonunda yaklaşık 2 milyon yıllık bir zaman çizelgesi oluşturdu.

Shanyang Havzası verilerine dayanarak dinozor çeşitliliğinde bir azalma buldular.

Durumu örnek veren araştırmacılar, havzadan toplanan 100 dinozor yumurtası fosilinin sadece üç farklı dinozor türüne ait olduğunu belirtti: Macroolithus yaotunensis, Elongatoolithus elongatus ve Stromatoolithus pinglingensis.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada, üç dinozor yumurtası türünden ikisinin oviraptor olarak bilinen dişsiz bir dinozor grubundan, diğerininse bitki yiyen hadrozor grubundan olduğu ortaya kondu.

Bilim insanları muhtemelen tyrannosauruslar ve sauropodaların da yaklaşık 66,4 ila 68,2 milyon yıl önce bölgede yaşadığını açıkladı.

Araştırmacılar analizlere dayanarak, kitlesel yok oluştan önceki son 2 milyon yıl boyunca Çin'in orta bölgelerinde dinozor türlerinin çeşitliliğinin az olduğunu belirtti.

Bilim insanlarına göre bulgular, dinozorları yeryüzünden silen Kretase/Paleojen yok oluş olayından önce dinozor nüfusunun küresel çapta düştüğünü gösteriyor.

Araştırmada bilim insanları, "Sonuçlarımız Kretase'nin son 2 milyon yılında düşük dinozor biyoçeşitliliğine işaret ediyor. Bu veriler dinozor biyoçeşitliliğinde, Kretase/Paleojen dönüm noktasından milyonlarca yıl önce başlayan bir düşüş olduğunu gösteriyor" diye yazdı.

Araştırmacılar, Hindistan'daki Deccan Kapanları gibi büyük volkanik patlamaların yanı sıra, küresel iklim dalgalanmaları gibi faktörlerin de Kretase Dönemi'nin sonunda dinozor çeşitliliğinde uzun vadeli azalmaya yol açmış olabileceğini ve son birkaç milyon yılda az sayıda dinozor türünün kaldığını tahmin ediyor.

Bu faktörlerin, ekosistem çapında dengesizliğe yol açtığından ve hayatta kalan türleri göktaşı etkisiyle bağlantılı kitlesel yok oluşa hazırladığından şüpheleniyorlar.

Bilim insanları, "Deccan Kapanları ve büyük meteor çarpması gibi Kretase sonundaki felaketler, muhtemelen zaten savunmasız bir ekosistem üzerinde etkili oldu ve uçmayan dinozorların yeryüzünden silinmesine yol açtı" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU