AFP, İmamoğlu'na açılan hakaret davasını yazdı: "Seçimlerde saf dışı bırakmaya çalışıyorlar"

"Muhalefetin eli kolu bağlı kalabilir"

Ekrem İmamoğlu, sancılı seçim sürecinin ardından şimdi de Erdoğan'a karşı yarışabilecek potansiyel adaylar arasında gösteriliyor (Reuters)

Fransız haber ajansı AFP, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na karşı açılan hakaret davasını yazdı.

Haberde İmamoğlu, "genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yarışabilecek, uluslararası arenada en çok tanınan muhalif liderlerden biri" diye nitelendi.

"Erdoğan'ı gölgede bırakan İstanbul Belediye Başkanı, siyaset yasağıyla karşı karşıya" başlıklı haberde, davanın İmamoğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olma ihtimalini ortadan kaldırmak için açıldığı değerlendirmesine de yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul merkezli EDAM araştırma vakfından Sinan Ülgen "Yetkililer, İmamoğlu'nu yarışta saf dışı bırakmaya yeltenebilir. Böyle bir durumda muhalefetin eli kolu bağlı kalır çünkü bunun ardından gelecek olası baskıları meşrulaştırma endişesiyle, karara karşı herhangi bir protesto çağrısı yapamazlar" ifadelerini kullandı.

Seçimler öncesinde muhalefetin henüz bir aday belirlemediğine dikkat çekilirken, İmamoğlu'nun yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da öne çıkan isimlerden olduğu ifade edildi.

Yavaş, dün attığı tweetinde İmamoğlu'na davada destek verdiğini belirterek, "Gençlerimize olan sorumluluğumuz ve demokrasiye olan inancımla yanındayım" demişti.

Neler olmuştu?

Cumhuriyet Halk Partisi'nden İmamoğlu ve AK Parti'den Binali Yıldırım'ın yarıştığı Mart 2019'daki İstanbul ara yerel seçiminin sonuçları, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmişti. 23 Haziran 2019'da tekrar düzenlenen seçimlerdeyse İmamoğlu oyların yüzde 54,22'sini alarak kazanmıştı.

Ekim 2019'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne katılmak için Fransa'ya giden İmamoğlu için isim vermeden "Avrupa'ya giderek Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek" ifadelerini kullanmıştı.

İBB Başkanı ise 4 Kasım'da gazetecilerin Soylu'nun sözlerine dair yorumunu sorması üzerine “31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır” demişti.

Bunun üzerine İmamoğlu hakkında "YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle" dava açılmıştı.

28 Nisan 2022'de yapılan duruşmada savcı mütalaasını vermişti. 1 Haziran'daki duruşmadaysa mahkemenin kararını açıklaması bekleniyordu.
 


Ancak 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Zengin beklentilerin aksine İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat'ın, tanık dinlenmesi ve delillerin incelenmesi yönündeki talebini dikkate alarak duruşmayı 21 Eylül'e ertelemişti.

Bu karardan 18 gün sonra yayımlanan, Hakimler ve Savcular Kurulu Birinci Dairesinin 904 Sayılı Adli Yargı Kararnamesi'yle Hakim Hüseyin Zengin, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nden Samsun'a tayin edilmişti. Zengin'in yerine davaya Mehdi Komşul atanmıştı.

Hakkında bir yıl üç ay 15 günden 4 yıl bir aya kadar hapis cezası talep edilen İmamoğlu, kendisine iki yıldan fazla ceza verilmesi halinde "siyaset yasağıyla" karşı karşıya kalabilir.

İmamoğlu'nun avukatı Polat ise AFP'ye açıklamasında İBB Başkanı'nın herhangi bir siyaset yasağı kararına hemen itiraz edeceğini belirtti.

Avukat, "İmamoğlu, temyiz sürecinin sonuna kadar belediye başkanlığı görevini sürdürebilir. İstifa etmesine gerek kalmaz" dedi. 
 


AFP'nin haberi duruşmadan önce yayımlanmıştı. Bugün İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki oturumda, duruşmanın 11 Kasım'a ertelenmesine karar verildi.

İmamoğlu, karara dair açıklamasında "Olmaması gereken bir dava süreci yaşanıyor. Delillerin dinlenmesi, şahitlerin dinlenmesi süreçleriyle kasıma uzatılmış. Ama zaten ne yazık ki olmaması gereken bir dava sürdürülüyor. Boş işler bunlar" dedi.



Independent Türkçe, AFP, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU