Avukatı Ahmet Altan için "AYM'ye her gün bir dilekçe" eylemi başlattı

Figen Çalıkuşu, AYM’den Ahmet Altan’ın başvurusunu gündeme alarak “hak ihlallerine” sona vermesini istedi

Ahmet Altan 10 Eylül 2016 tarihinden bu yana tutuklu

FETÖ'nün medya yapılanması iddiasıyla yürütülen davada müebbet hapis cezasına çarptırılan gazeteci - yazar Ahmet Altan 857 gündür Silivri Cezaevi'nde tutuklu.

Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu, 185 gündür bireysel başvuru dosyasını gündemine almayan Anayasa Mahkemesi’ne “her gün bir dilekçe” gönderme eylemi başlattı.

Çalıkuşu dilekçede AYM'den Altan’ın başvurusunu gündeme alarak “hak ihlallerine” sona vermesini istedi.
 


10 Eylül 2016’dan beri tutuklu olan Ahmet Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu, dün (4 Ocak 2019) Anayasa Mahkemesi’ne ilk dilekçesini vererek, eylemine başladı.

Ahmet Altan için 8 Kasım 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunulmuştu. 

Avukat Çalıkuşu eylemine ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

"Hukuk tarihimizde bir ilk daha yaşanıyor. İlk önce Anayasa Mahkemesi’nin 11 Ocak 2018 tarihinde müvekkilim Mehmet Altan hakkında verdiği karara karşı ilk derece mahkemeleri 6 ay direnmişti şimdi Ahmet Altan davası karar aşamasına getirilerek Genel Kurul’a sevk ettiği başvuruyu 6 aydır bekletmektedir. Bu Altanlar dosyası üzerinden hukuk tarihine ve AYM’nin tarihine geçecek bir başka ilktir. Karar aşamasında olan bir dosyanın aylarca Anayasa Mahkemesi Genel Kurul’da beklemesi, mahkemenin tarihinde rastlanır bir durum değildir ve yeni bir hak ihlâli daha belirmektedir. Başvurucunun da tutuklu olmasıyla bireysel başvurunun özüne de aykırılık yaratmaktadır. Bu durumun sona erdirilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne her gün yeni bir dilekçe vererek, durumun vahametini vurgulamak mecburiyet haline gelmiştir”


Dava süreci

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede; Mehmet Altan, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Şükrü Turgut Özşengül, Yakup Şimşek ve Tibet Murat Sanlıman, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri iddia edildi. Davanın görüldüğü İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Şubat 2018 tarihinde yaptığı karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Şükrü Turgut Özşengül, "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların cezasında indirime gidilmedi. Sanıkların avukatları, karara itiraz ederek davayı İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı. Dosyanın geldiği İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, 18 Haziran 2018 tarihinde Mehmet Altan'ın tahliyesine karar verdi.

DAHA FAZLA HABER OKU