Biden'dan Putin'e nükleer uyarısı: "Sakın, sakın, sakın!"

ABD Başkanı, "Durum, II. Dünya Savaşı'ndan beri görülmemiş şekilde değişir" dedi

Rusya - Ukrayna savaşının 206'ncı gününde de çatışmalar sürüyor (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i nükleer ya da kimyasal silah kullanmaması konusunda uyardı.

ABD merkezli televizyon kanalı CBS News'taki "60 Minutes" programına katılan Biden, Putin'in savaşta kimyasal ya da taktiksel nükleer silah kullanma ihtimaline dair "Sakın, sakın, sakın böyle bir şey yapmasın. Durumu, II. Dünya Savaşı'ndan beri görülmemiş şekilde değiştirir" dedi.

Fakat Biden, Putin'in böyle bir hamle yapması durumunda nasıl karşılık vereceği hakkında net konuşmadı.

Cuma günü Beyaz Saray'da gerçekleştirilen söyleşide ABD Başkanı, programın sunucusu Scott Pelley'e şunları söyledi:

Tam olarak nasıl hareket edileceğini bilsem, sana söyleyeceğimi mi düşünüyorsun? Tabii ki de söylemeyeceğim. Fakat böyle bir şeyin ciddi sonuçları olur. Dünyada bugüne dek görmedikleri kadar dışlanırlar. Yaptıklarının ölçüsü, karşılaşacakları yanıtın niteliğini belirleyecek.

Putin, 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından NATO'nun saldırgan söylemlerini gerekçe göstererek ülkedeki nükleer alarm seviyesini yükseltmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başta ABD ve Birleşik Krallık olmak üzere Batılı ülkelerse bunu tehlikeli bir hamle olarak eleştirmişti.

Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'nun verilerine göre Rusya'nın elinde 5 bin 977, ABD'deyse 5 bin 428 adet nükleer savaş başlığı var.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya ABD ordusunun envanterinden 600 milyon dolarlık askeri yardım yapacaklarını ve bu paketin ek silah, mühimmat ve teçhizat içerdiğini cuma günü açıklamıştı.

Blinken, bu paketle birlikte Ukrayna'ya savaşın başından beri toplamda 15,8 milyar dolarlık yardım göndermiş olacaklarını belirtmişti.



Independent Türkçe, CBS News, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU