Donald Trump: Google’a ilişkin “ulusal güvenlik endişesi” olabilir

ABD başkanı “Google ve Çin’le bağlantısına ilişkin ulusal güvenlik endişeleri olabilir ya da olmayabilir. Eğer bir problem varsa bunu ortaya çıkaracağız" dedi

Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’le bağlantısından dolayı Google’a ilişkin “ulusal güvenlik endişesi” olabileceğini ve şirkete yönelik soruşturma başlatacağını belirtti. 

Trump, Twitter’da yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Google ve Çin’le bağlantısına ilişkin ulusal güvenlik endişeleri olabilir ya da olmayabilir. Eğer bir problem varsa bunu ortaya çıkaracağız. İçtenlikle olmamasını diliyorum!!!

Google daha önce Çin hükümetiyle işbirliği yapmakla suçlanmıştı. Şirketi suçlayanlar arasında milyarder yatırımcı Peter Thiel de bulunuyordu.

Trump, Thiel’in şirkete yönelik “vatan hainliği” suçlamasının ardından, ABD yönetiminin Google’ın Çin’le yaptığı çalışmaları inceleyeceğine dair söz vermişti. Thiel, Amerikan teknoloji devinin Çin ordusuyla çalıştığını iddia etmişti.

Öte yandan, ABD Hazine Bakanı Steven Munchin bu hafta yaptığı açıklamada Beyaz Saray’ın Google’ın Çin’le ilişkisine dair bir endişesi olmadığını söylemişti

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Google Kamu Politikası Başkan Yardımcısı Karan Bhatia, geçen hafta gerçekleştirilen Senato Yargı Komitesi duruşmasında, şirketin içerik politikalarına ilişkin soruları yanıtlamıştı.

Duruşma sırasında Bhatia, Thiel’ın Google’ın içine Çinli istihbarat ajanları sızdığına dair suçlamaları reddetmişti.

Bhatia ayrıca Google’ın Çin için sansürlü bir arama motoru tasarlamayı amaçlayan tartışmalı Dragonfly Projesi’nin de “sonlandırıldığını” belirtmişti. 

Bhatia, “Esasen diğer büyük teknoloji şirketleriyle karşılaştırıldığında Çin’de aslında bugün çok az şey yapıyoruz” demişti.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU