Almanya Genelkurmay Başkanı Zorn, 5 yeri işaret edip uyardı: "Rusya bir cephe daha açabilir"

"Putin seferberlik ilan ederse personel kıtlığı yaşamaz"

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 205'inci gününde de çatışmalar sürüyor (Reuters)

Almanya Genelkurmay Başkanı Eberhard Zorn, Rusya'nın henüz tüm askeri kapasitesini kullanmadığını ve başka bir cephe daha açabileceğini savundu.

Zorn, Alman haber dergisi Focus'ta çarşamba günü yayımlanan söyleşisinde, "Rus ordusuna ait birliklerin yüzde 60'ı Ukrayna'da savaşıyor olsa bile hâlâ kapasitelerinin tamamını kullanmış değiller" dedi.

Genelkurmay Başkanı, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin seferberlik ilan ederse personel kıtlığı yaşamaz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zorn, Ukrayna'nın son dönemdeki hamlelerinin tamamen karşı saldırı olarak nitelenemeyeceğini de savundu.

Ukrayna'nın bu saldırıları uzun süre devam ettiremeyeceğini öne süren Zorn, cephede belirli yerleri ele geçirseler bile Kiev güçlerinin Rusya'yı geniş ölçekte geri itmeyi başaramadığını belirtti.

Zorn, Rus ordusunun Litvanya ve Polonya arasında yer alan Kaliningrad, Baltık Denizi, Finlandiya sınırı, Gürcistan ya da Moldova üzerinden ikinci bir cephe açabileceğini öne sürdü.

Ağustosta Putin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinin başlamasına tepki olarak, Kaliningrad'a Kinjal hipersonik füzeleri taşıyan üç savaş uçağı konuşlandırmıştı.

Ukrayna ordusunun iyi bir mücadele verdiğini belirten Zorn, "İki hafta önce, Rusya'nın 6 ay içinde tüm Donbas'ı ele geçireceğini söylerdim. Bugünse, 'Bunu yapamazlar' diyorum" ifadelerini kullandı.

Genelkurmay başkanı, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a ağustosta yaptığı açıklamada da özellikle Rus donanması ve hava kuvvetlerinin tüm kapasitesinin kullanılmadığını, bunun da NATO için risk oluşturduğunu söylemişti.
 


Öte yandan Zorn'un savaşa dair değerlendirmeleri tepki topladı.

ABD'nin eski Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Ben Hodges, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Zorn'un analizinin "şaşırtıcı derecede zayıf olduğunu" ifade etti.

Hodges, "Finlandiya tek başına Rus birliklerinin üstesinden gelir. Litvanya ve Polonya da Kaliningrad'ı bir hafta içinde darmadağın eder" dedi.

Birleşik Krallık'taki King's College'dan Rob Lee, ülkenin önde gelen gazetelerinden Telegraph'a açıklamasında, Rusya'nın nisandan beri gönüllüleri ve yedek askerleri kullandığını, Zorn'un değerlendirmesinin gerçekçi olmadığını savundu.

Bunun yanı sıra Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, perşembe günkü açıklamasında, Ukrayna'ya iki adet Mars-2 tipi çoklu roketatar ve 50 Dingo zırhlı araçla çoklu roketatarlar için 200 füze gönderileceğini duyurmuştu.



Independent Türkçe, Telegraph, Reuters, Focus, AA

DAHA FAZLA HABER OKU