Tayvanlı elektronik imalat devi Foxconn, 19,5 milyar dolarlık yatırımla Hindistan'da çip fabrikası kuracak

Apple ürünlerini de imal eden firma, Hint madencilik şirketi Vedanta'yla anlaştı

Hindistan'ın gelecekte çip sektöründeki yatırımlarını artırması planlanıyor (Reuters)

Tayvan merkezli elektronik imalat devi Foxconn, Hindistan'da madencilik şirketi Vedanta'yla ülkedeki ilk yarı iletken çip fabrikalarından birini kuracak.

19,5 milyar dolarlık anlaşma kapsamında Gucerat eyaletinde kurulacak fabrika, yaklaşık 100 bin kişilik istihdam da sağlayacak.

Hint madencilik devi Vedanta'nın yöneticisi Anil Agrawal, 1,6 kilometrekarelik alana kurulacak fabrika için eyaletin başkenti Ahmedabad yakınlarında arazi aradıklarını söyledi.

Agrawal, anlaşmayı kutlamak için attığı tweette “Hindistan'ın kendi Silikon Vadisi bir adım uzakta” dedi.

Foxconn'ın başkan yardımcısı Brian Ho ise devletin teknoloji projelerini aktif olarak desteklemesinin ve Gucerat'ın altyapısının gelişmesinin, çip fabrikasının burada kurulmasına karar verme aşamasında önemli rol oynadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkede çip üretimini teşvik etmek için geçen yıl 10 milyar dolarlık bir teşvik paketi hazırlandığını duyurmuştu.

Modi ülkenin ABD ve Çin'deki çip üreticilerine daha az bağımlı hale gelmesi için bu sektöre büyük yatırımlar yapılacağını açıklamıştı. Teknoloji sektörünün güçlendirilmesi için toplamda 30 milyar dolara yakın yatırım yapılacağı ifade edilmişti.

Gucerat, Modi'nin iktidardaki Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) kontrolünde. Dolayısıyla buradaki projenin BJP'nin eyaletteki diğer partilere karşı mücadelesine de olumlu katkı sağlayabileceği bildirildi.

Mayısta uluslararası yarı iletken çip konsorsiyumu ISMC ve Singapur merkezli teknoloji şirketi IGSS Ventures da 5 yıl içinde Hindistan'da 3 milyar dolarlık bir fabrika kurulacağını açıklamıştı.

Öte yandan pandemi nedeniyle yarı iletken çiplerin üretiminde ve tedarik zincirlerinde ciddi problemler oluşmuştu.

ABD merkezli Yarı İletken Endüstrisi Derneği'nin (SIA) yayımladığı verilere göre bu yılın ikinci çeyreğinde yarı iletken çip satışları, 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 13,3 yükselişle 152,5 milyar dolara ulaştı.

Foxconn, iPad, iPhone, PlayStation ve Xbox gibi ünlü cihazların üretimini de yapıyor. 



Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU