Yemek saatinin ruh sağlığını etkilediği ortaya çıktı

Özellikle gece çalışanların psikolojik durumu önemli ölçüde etkileniyor

Araştırmacılara göre çalışma, az sayıda kişiyle olsa da titizlikle yürütüldü (Unsplash)

ABD'deki Brigham ve Kadın Hastanesi'nden araştırmacılar, gece vardiyasında çalışanların ruh sağlığını iyileştirmek için basit bir yöntem buldu: Gündüz yemek.

Hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan araştırma beslenme saatinin özellikle gece çalışanların ruh sağlığını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koydu.

Yeni bulgular, küresel işgücünün yüzde 30'unu oluşturan hemşireler, güvenlik görevlileri ve itfaiyeciler gibi vardiyalı çalışanlara psikolojik destek sağlayabilir.

Araştırmanın yazarlarından, sinirbilimci Sarah Chellappa, "Bulgularımız, zihinsel bozuklukları olan bireylere de fayda sağlayabilecek yeni bir uyku/sirkadiyen davranış stratejisinin kapısını aralıyor" diye konuştu.

Çalışmamız, uyku ve sirkadiyen ritimleri optimize eden stratejilerin akıl sağlığını geliştirebileceğini gösteren kanıtlara katkıda bulunuyor.

Tipik insan vücudunun hormon dengesi, sirkadiyen ritmine bağlı olarak dalgalanıyor. Sirkadiyen ritim, kısaca her 24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsü diye tanımlanabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dahası araştırmacılar, gece yemenin metabolizmaya müdahale edebileceğini ve ruh sağlığının yanı sıra kilo kontrolünü de etkileyebileceğini vurguluyor.

Zira vardiyalı çalışanlar, gündüz çalışanlarına göre daha yüksek vücut kitle indeksine ve daha yüksek bel-kalça oranına sahip olma eğiliminde.

Araştırmada vardiyali çalışan 19 katılımcı iki hafta boyunca gözlemlendi. İki gruba ayrılan katlımcıların bir kısmına hem gündüz hem gece yemek servisi yapılırken diğer yarısı sadece gündüz yemek yedi.

Ancak tüketilen kalori miktarı, uyku süresi, fiziksel aktivite gibi koşulların iki grup için de aynı olmasına özen gösterildi.

Gündüz ve gece yemek servisi yapılan grupta depresiflik gibi duygudurum düzeylerinde yüzde 26, kaygı düzeylerinde de yüzde 16'lık bir artış görüldü.

Sadece gündüzleri yemek yiyen grupta bu türden bir ruh hali değişikliği tespit edilmedi.

Buna ek olarak sirkadiyen ritimlerinden en çok sapan kişilerde bu değişiklikler daha belirgindi.

Makalenin yazarları, "Gece çalışması sırasında yemek saatinin depresyon benzeri ve kaygı benzeri ruh hali seviyeleri üzerinde orta ila büyük etkileri olduğuna ve bu tür etkilerin iç sirkadiyen ritmin bozulma derecesiyle ilişkili olduğuna dair kanıtlar bulduk" ifadelerini kullandı.

Bu bulgular, yemek zamanlamasına müdahale etmenin vardiyalı çalışma ortamlarında duygudurum kırılganlığını önleyebileceğini kanıtlıyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Interesting Engineering

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU