Son cuma hutbesinden, erkeklere: Dar kıyafet giyinmeyin

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bugün camilerde okutulan cuma hutbesinde, erkeklere dar kıyafet giymemeleri yönünde çağrı yapıldı

Fotoğraf: AA

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bugün camilerde okutulan cuma hutbesinde, her erkek ve kadın için tesettürün ve bedene iyi bakmanın önemi anlatıldı.

"Örtünmenin insanın kendisine olan saygısının ve özeline sahip çıkmasının bir göstergesi olduğu, müminin kendi bedenine duyduğu bu saygıyı bir başkasına da göstermek zorunda olduğu" ifadesinin yer aldığı hutbede şu sözlere yer verildi:

Vücudunu izinsiz ve haksız bakışlara karşı örttüğü gibi, bir başkasının mahremiyetine de hürmet göstermelidir. Bakışlarıyla hiç kimseyi rahatsız etmemeli, sınırlarını bilmelidir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan 'Güzele bakmak sevaptır!’ sözünün yüce dinimiz İslam'da karşılığı yoktur. Zira güzel ya da çirkin fark etmeksizin her insanın mahremiyet hakkı vardır.

“Dar giysiler erkekler için tesettür bilincine uymaz”

Erkeklere kıyafet uyarısının yapıldığı hutbede "Ayet-i kerimelerin apaçık beyanıyla, Cenâb-ı Hak, erkek ve kadın bütün müminlerden edeb ve mahremiyet konusunda hassasiyet bekler. Gözlerimizi haramdan çevirmenin ve tesettüre riayet etmenin hepimiz için bir vecibe olduğunu ifade buyurur. Özellikle erkekler için beden sağlığını da tehdit eden dar giysiler, mahremiyetin korunmasını sağlamadığı için tesettür bilincine uymaz” ifadeleri kullanıldı.

Aynı zamanda tesettür bilincinin sadece bedeni örtmekle sınırlı olmadığının anlatıldığı kısım şu şekilde:


Tesettür bilinci ise, bedeni örtmek kadar, kalbi ve aklı da her türlü kötülüğe, fuhşiyata ve harama karşı kapatmak, örtmek ve korumaktır. İffet, kadına, erkeğe, gence, yaşlıya kısacası her insana yakışan üstün bir meziyettir. Irz ve namus dokunulmazlığı, insanların ortak değeridir. Bu değere riayet etmek kadını ne kadar saygın kılıyorsa, erkeği de o derece saygın kılar.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU