ABD'de özel sektörün en büyük hemşire grevi başladı

Protestoculardan biri, "Hastalarıma hak ettikleri ilgiyi veremiyorum" dedi

Hemşireler, koronavirüs pandemisiyle ağırlaşan çalışma koşullarının pek çok meslektaşlarını bu işten uzaklaştırdığını söylüyor (Ben Hovland/Minnesota Public Radio/AP)

Minnesota'nın Minneapolis ve Duluth bölgelerindeki 15 bine yakın hemşire, pazartesi günü iş bıraktı. Üç gün sürmesi planlanan eylem, ABD tarihinde özel sektörde çalışan hemşirelerin en büyük grevi oldu. 

Eleman sayısındaki yetersizlik yüzünden çok çalışmak zorunda kaldıklarını vurgulayan eylemciler, hastaların da yeterince ilgi göremediğini söylüyor. 

Başhemşiresiz çalışmak ve tecrübe gerektiren işlerin yeni mezun hemşirelere yüklenmesi de diğer tartışma konuları arasında. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer eyaletlerde de benzer şikayetlerin bulunması, grevin ABD'nin kuzeyindeki eyaletten ülke geneline yayılabileceğini gösteriyor. 

Hemşireler, eleman alımı ve mesai belirlemede söz sahibi olmanın yanı sıra daha yüksek maaş istiyor. 

50 yaşındaki hemşire Tracey Dittrich, 24 yıldır bu işi yaptığını belirterek, "Artık hastane yöneticilerinin bize daha fazlasını yapmamız gerektiğini söylemelerinden bıktık. Hastaneler daha fazla hemşire ve sağlık çalışanına ihtiyaç duyuyor ve bunun için de daha fazla maaş vermeleri lazım" dedi.

Minnesota Hemşireler Birliği Başkan Yardımcısı Chris Rubesch, şu ifadelerle dertlerini anlattı:

Hastalarıma hak ettikleri ilgiyi veremiyorum. Çağırsalar da cevap alamıyorlar. Hastalar dışkı kaçırdıysa ya da oksijenleri çıktıysa veya tuvalete girmeleri gerekiyorsa bekleme süreleri az sayıda saniyeyi ya da dakikayı geçmemeli ama bu bazen 10 dakika ya da daha fazla sürebiliyor. Bunlar bekleyemeyecek işler.

Rubesch'in yöneticiliğini yürüttüğü sendika, eleman alınması ve sözleşme görüşmelerine güvenlik konusunun da dahil edilmesinin özel hastanelerin başlarındaki isimler tarafından reddedildiğini savunuyor.

İşveren tarafıysa eylemin aceleye getirildiğini ve federal arabuluculuk gibi seçeneklerin zorlanmadığını öne sürüyor. Mesela Twin Cities Hastane Grubu sözcüsü Paul Omodt hemşire sendikasının grevi engellemek için yeterince çaba göstermediğini savunarak şöyle dedi:

Hemşireler uzlaşmaya gitmeyi kararlı bir şekilde reddetti. Grevi tercih ettiler.

Grevden etkilenen hastaneler, geçici hemşireleri işe aldıklarını ve pek çok hizmeti böyle sürdürmeyi planladıklarını dile getirdi. 

Müzakerelerde hastaneler yüzde 10 ila 12 zam teklif ederken hemşireler bu oranın yüzde 30'u geçmesi gerektiğini savunuyor. 

ABD'de sendikal eylemler ülke genelinde görünürlük kazanmış durumda. ABD Kongresi engellemek için adım atmazsa ülke çapındaki demiryolu grevi bu cuma günü başlayabilir. 

Starbucks gibi bazı yüksek profilli şirketlerde sürdürülen çabalar sonucunda, geçen senenin sonundan bu yapılan oylamalarda 230'u aşkın şube sendikalaşmaya "evet" derken 48'inde "hayır" çıktı. 

Ülkede yaklaşık 9 bin tane şubeye şirket bizzat sahip ve sendika çalışmaları da oralarda yürütülüyor. 235 bini aşkın kişi buralarda çalışıyor. Kahve devi, sendikalı olmayanlara yönelik kampanyalarla muhtemel işçi hareketlerini engellemek istiyor.


Independent Türkçe, AP, Reuters, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU