Ukrayna'daki savaş Batı'nın cephanesini tüketti

ABD silah şirketlerine üretimi artırma talimatı veriyor

Özelikle top mermileri, Ukrayna'daki savaşta çok fazla kullanılıyor (AFP)

Rusya'nın istilasına karşı çıkan Ukrayna'da 6 ayı aşkın süredir devam eden savaş, Batı'nın da silah ve cephane rezervlerini tüketiyor. 

Batı ülkelerinin hükümetleri, silah üreticilerine üretimi artırıp stokları yeniden doldurmaları için seslenmeye başladı. 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, büyük silah üreticilerinin yöneticilerinin bir araya geleceğini geçen hafta duyurdu. 

8 Eylül'de Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde ABD öncülüğündeki gerçekleştirilen Ukrayna Destek Temas Grubu'nun 5. toplantısında konuşan Austin, gelecek haftalarda yapılacak bu zirveyle hem Ukrayna'nın hem de müttefik ülkelerin silahsız ya da cephanesiz kalmamasının hedeflendiğini vurguladı.

Cuma günü de Pentagon'un silah alımından sorumlu yetkilisi Bill LaPlante, silah üreticileriyle 28 Eylül'de Brüksel'de bir araya gelineceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO ülkelerinin hepsinde aynı silahlar yok ancak cephaneler genelde uyumlu oluyor. Yani Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne bağlı bir ülkede üretilen mermi, müttefiğinde de kullanılabiliyor.

Savaşın başlarında Rus standartlarına uygun silah ve cephaneler kullanan Ukrayna, bunların birkaç ay içerisinde tükenmesiyle beraber NATO standartlarına uygun olanlara geçti. Bu durum da Batı ülkelerinin silah ve cephane stoklarını eritti. 

Temmuzda Avrupa Birliği, Kiev yönetimine verilenlerin yerini doldurmak için, iki yıl içinde 500 milyon euroluk ortak mühimmat alınacağını duyurdu. 

Ukrayna'nın savunmasına yardım için en fazla bütçeyi ayıran ABD de savaşın başlangıcından bu yana toplamda 15,2 milyar dolarlık silah ve cephane yardımı sözü verdi. Stokları yeniden doldurmak için silah üreticilerinin hızlanması gerektiğini vurgulayan Washington, şimdiden pek çok şirketle anlaştı. 
 

Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU