Ünlü kardiyolog düşük kolesterol için düzenli tükettiği 5 gıdayı paylaştı

"Çözümü her zaman hapta aramak gerekmiyor"

Yüksek kolesterolün nedenleri arasında sağlıksız beslenmenin yanı sıra hareketsizlik, sigara içmek ve genetik de var (Unsplash)

Kardiyolog Elizabeth Klodas, tedavi ettiği hastalarda karşılaştığı en yaygın sağlık sorunlarından birinin yüksek kolesterol olduğunu söyledi.

"Çözümü her zaman hapta aramak gerekmiyor. Bunların yan etkileri olabiliyor" diyen ünlü doktor, tüketilen gıdaların önemine işaret etti.

Klodas, beslenme düzeninde çokça kısıtlama olmadan yapılacak değişiklerle kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin azaltılabileceğini belirtti.

"Slay the Giant: The Power of Prevention in Defeating Heart Disease" (Devi Öldür: Kalp Hastalıklarını Yenmede Önlemenin Gücü) adlı kitabın da yazarı olan Klodas, düzenli tükettiği 5 gıdayı şöyle açıkladı:

Yulaf ezmesi

Yulaf bol miktarda lif içeriyor. Lif, kötü kolesterolü azaltıyor. 2004'te yapılan bir araştırmada, bir günde tüketilen lif miktarını 10 gram artırmanın kalp krizi riskini yüzde 14, kalp hastalığından ölme tehlikesini yüzde 27 düşürdüğü görülmüştü.

Badem

Bademin iyi kolesterol olarak bilinen HDL'yi koruduğu ve hatta artırdığı; kötü kolesterolüyse azalttığı 2018'deki bir çalışmada belirlenmişti.

Klodas, bademi sevmeyenlerin fındık, ceviz ve antepfıstığı tüketebileceğini ifade etti.

Chia tohumu

Chia tohumu bol miktarda omega 3 yağ asidi içeriyor. Bu yağın tüketimi günde 1 gram bile artırılınca, kardiyovasküler hastalık riskinin yüzde 16 azaldığı tespit edilmişti. Omega 3 yağ asidi, iyi kolesterolü artırmaya da yarıyor.

Brokoli

Kolesterole karşı çok önemli olan lif, brokolide de fazlasıyla mevcut. Ispanak, Brüksel lahanası ve karalahana da kolesterol düşürücü özelliklere sahip.

Karpuz

Klodas, şekerli abur cubur yerine karpuz yiyerek kolesterolün düşürülebileceğini kaydetti. Karpuz, kötü kolesterolü düşüren likopeni barındırıyor. Karpuz sevmeyenler elma, üzüm ve çilek yiyebilir. Bunlar, LDL'yi azaltan pektin açısından zengin.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU