Tütün ürünlerine ÖTV zammı geldi: Bir paket sigaranın yüzde 86’sı vergi

Tütün ürünlerine vergi düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Tütün ürünlerinde ÖTV oranı yüzde 63'ten 67'ye çıkartıldı

Tütün içeren sigara başta olmak üzere bazı tütün ürünlerinde ÖTV oranı yüzde 63'ten 67'ye çıkartıldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre tütün içeren sigara başta olmak üzere, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaralar, diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler; "homojenize" veya yeniden tertip edilmiş tütün; tütün hülasa ve esansları ile enfiye ve çiğnemeye mahsus tütün ürünlerinde ÖTV oranı yüzde 63'ten yüzde 67'ye yükseltildi. 

Aynı karar puro ve enfiye için de geçerli olacak.
 


Vergi uzmanı Ozan Bingöl ÖTV oranındaki artışa yönelik yaptığı hesabı sosyal medya hesabından paylaştı. Bingöl 10 TL’lik bir paket sigaranın yüzde 86,4’ünün vergi olduğunu söylüyor. 
 

 


2 Ocak’ta alkollü içeceklerden alınan ÖTV de yüzde 13,48 artırıldı. Yeni zamlarla birlikte 70'lik rakının vergisi 79 liradan 90 liraya, satış fiyatı da 119 liradan 130 liraya çıktı. Yapılan hesaplamalara göre, 1 litrelik rakıdaki her 4 kadehten 3'ünün parası Maliye'ye vergi olarak gidiyor. Geriye kalan 1 kadehin parası ise alkol üreten firmalara, çok küçük bir kısmı da dağıtıcılarla bakkal ve bayilere gidiyor. Zamdan önce, şirketlerinin üretim maliyetini, karını, dağıtıcı payı ve bakkal bayi karını ekleyip 41 lira 43 kuruşa reyona koyduğu litrelik rakı vergiler nedeniyle 162 liraya tüketiciye ulaştırılıyordu. Şimdi yine aynı maliyetle reyondaki rakı 177 lira 24 kuruş.

Ozan Bingöl’ün hesaplamalarına göre 70’lik rakıdaki vergi oranıysa şöyle:

 

DAHA FAZLA HABER OKU