Japon bilim insanları hamamböceklerini siborga dönüştürdü

Siborg hamamböcekleri tehlikeli alanları incelemek veya ulaşılması zor ortamları gözlemlemek için kullanılabilir

Güneş hücresine bağlı şarj edilebilir pille çalışan küçük bir kablosuz kontrol modülüyle donatılmış siborg hamamböcekleri (Riken)

Japonya'daki araştırmacılar, uzaktan kontrol edilebilmelerini sağlayan bir kablosuz teknolojiyle donatılmış siborg hamamböcekleri geliştirdi.

Riken enstitüsünün Öncü Araştırmalar Grubu'ndan (CPR) bir ekip, Madagaskar hamamböcekleri üzerinde yaptıkları deneyde, 6 santimetre uzunluğundaki canlıların bacaklarını uyarmak için kablolar kullandı.

Böceklerin sırtına yerleştirilen ultra ince güneş paneli, özel tasarımlı sırt çantalarındaki bataryaları şarj ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pili 30 dakika boyunca sahte güneş ışığıyla şarj eden araştırmacılar uzaktan kumandayla hamamböceklerinin sola ve sağa dönmesini sağlayabildi.

Bilim insanları, sistemin tehlikeli alanları incelemek veya ulaşılması zor ortamları gözlemlemek için tasarlanan siborg hamamböcekleri üzerinde kullanılabileceğini umuyor.

Siborg hamamböcekleri geliştirmeye yönelik önceki girişimler, pilleri değiştirmeyi veya kablolu bir kurulumu gerektiriyordu fakat bu yöntemler teknolojinin olası kullanım senaryoları için uygunsuz olabilirdi.

Çalışmayı yöneten Riken Enstitüsü'nden kıdemli araştırma bilimcisi Kenjiro Fukuda, "Temel hareket sırasında göğüs ve karın bölgesinin deformasyonu göz önüne alındığında, göğüs bölgesindeki hem sert hem esnek cihazlar ve karın bölgesindeki ultra-yumuşak cihazlardan oluşan hibrit bir elektronik sistem, siborg hamamböcekleri için etkili bir tasarım gibi görünüyor" dedi.

Dahası, karın deformasyonu hamamböceklerine özgü olmadığından, stratejimiz kınkanatlılar gibi diğer böceklere veya belki gelecekte ağustos böcekleri gibi uçan böceklere bile uyarlanabilir.

Çalışma, 5 Eylül'de NPJ Flexible Electronics adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırma, böcekleri idare ve kontrol etmeyi amaçlayan, bilim ve teknolojide yeni ortaya çıkan alanının bir parçası.

Bu yıl Rice Üniversitesi'nden nöromühendisler, meyve sineklerinin beyinlerini uzaktan kontrol etmek için nasıl hackleyebileceklerini keşfetti. Bilim insanları araştırmanın hastalıklarından tedavisinden nöroteknolojilerin "kutsal kasesi" olarak tanımladıkları beyin makine arayüzlerinin geliştirilmesine kadar her alanda kullanılabileceğini iddia etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU