Çin, 10 uzay istasyonuna güç verebilecek nükleer reaktörün peşinde

NASA'nınkinden 100 kat daha güçlü uzay reaktörü projesi bakanlıktan onay aldı

Çin'in başını çektiği birçok ülke, hem uzayda hem de yeryüzünde sonsuz enerji üretecek nükleer reaktörler geliştirmeye çalışıyor (İllüstrasyon: Independent Türkçe / Midjourney)

Çin ve ABD arasında uzay yarışı kızışırken, Pekin yönetimi nükleer enerji projelerini hızla uzaya taşımaya hazırlanıyor.

SpaceNews'ün haberine göre Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, uzayda bir megawatt elektrik üretme kapasitesine sahip bir nükleer reaktör projesini onayladı.

Projenin 25 Ağustos'ta bakanlık tarafından yürütülen kapsamlı bir performans değerlendirmesinden geçtiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA uzmanları, halihazırda operasyonlarına devam eden Uluslararası Uzay İstasyonu'nun en fazla 120 kilowatt elektrik tükettiğini tahmin ediyor.

Bu da Çin'in tasarladığı projenin yaklaşık 10 uzay istasyonuna yetecek kadar elektrik enerjisi üretebileceği anlamına geliyor.

Söz konusu proje ayrıca, NASA'nın 2030'a kadar Ay'ın yüzeyine kurmak istediği benzer bir reaktörden 100 kat daha güçlü.

Çin'in bu denli güçlü bir reaktörü neden kurmak istediği bilinmiyor. Projeyle ilgili diğer ayrıntılar da henüz açıklanmadı.

Öte yandan, son dönemde ülke uzay araştırmalarında önemli gelişmeler kaydetti.

Ülkenin halihazırda Dünya yörüngesinde inşasına devam ettiği Tiangong (Göksel Saray) adında bir uzay istasyonu da var.

Uzayda nükleer reaktör projesi ise 2019'da ulusal çapta bir araştırma ve geliştirme programı olarak başlamıştı. Uzmanlara göre projenin gelişimi, Çin'in uzayda kullanmak üzere nükleer enerji üretimine duyduğu büyük ilgiyi gözler önüne seriyor.

Bugün uzay araçlarında enerji üretimi için genellikle Güneş panelleri kullanılıyor. Ancak bu panellerin zamanla tozlanması ve çalışamaz hale gelmesi uzay görevlerinin ömrünü kısaltıyor. Ayrıca Güneş'ten uzak gezegenlere gitmek, bu bölgelere daha az Güneş ışığı ulaştığı için enerji krizine sebep olabilir.

Bu nedenle ABD ve Çin uzay araçlarında nükleer enerji kullanma fikrini giderek daha ciddiye alıyor. Nükleer enerjinin gelecekte insanlı uzay uçuşlarının artmasını sağlayabileceği de düşünülüyor.

NASA'nın bütçe ve finans danışmanı Bhavya Lal, Ekim 2021'de yaptığı açıklamada, "Çin de dahil olmak üzere stratejik rakiplerimiz, nükleer enerji ve tahrik sistemleri dahil olmak üzere çeşitli uzay teknolojilerine agresif şekilde yatırım yapıyor" demişti:

ABD'nin rekabetçi olmak ve küresel uzay alanında lider kalmak için hızlı bir tempoda hareket etmesi gerekiyor.

 

Independent Türkçe, Space News, Interesting Engineering, Space.com

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU