Ezidi Kürtlerin yeni Miri belli oldu

6 ay önce vefat eden Mir Tahsin Beg’in oğlu ve vekili Hazım Mir Tahsin Beg Ezidi Kürtlerin yeni miri oldu

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi üyeleri bir arada. Siyasi lider Mir Tahsin Beg (takım elbiseli) ve solundaki dini lider Baba Şeyh / Fotoğraf: Independent Türkçe

Ezidi Kürtlerin yeni Miri, Mir Tahsin Beg’in oğlu ve 30 yıldır vekilliğini yapan Hazim Mir Tahsin Beg oldu. Yeni Mir, cumartesi günü Irak’ın Duhok vilayetine bağlı Laleşa Nurani’de düzenlenecek törenle açıklanacak.

Hazım Mir Tahsin Beg’in vekilliğine ise Herman Mirza Beg ve Kamuran Hayri Beg’in seçildiği belirtiliyor.

 

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi.jpg
Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi’nin (EYRM) ismini açıklamak istemeyen bir üyesi, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, hem Mir ailesi hem de EYRM’nin Hazım Mir Tahsin Beg’i Ezidilerin Miri olarak kabul ettiğini söyledi. 

Kaynağın aktardığına göre, Hazım Mir Tahsin Beg’in ismi cumartesi günü Laleşa Nurani’de Ezidi önder, aydın ve entellektüellerin katılımıyla düzenlenecek dini törende açıklanacak.

 

Hazım Tahsin Beg.jpg
Hazım Tahsin Beg

 

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi üyesi şu bilgileri paylaştı: “Hazım Mir Tahsin Beg, Ezidilerin Miri olarak aile arasında kabul edildi. İsim için EYRM’nin onayı da alındı. Ezidi Miri, Mir ailesinden seçilir ve bu gelenek haline gelmiş. Daha önceki Mir Tahsin Beg, Mir Said Beg ve Mir Ali Beg de Mir ailesinden seçilmişti.”

Ezidilerde Mirlik, İslam Halifesi veya Vatikan’daki Papa gibi bir siyasi ve toplumsal konuma sahip.

 

Mir Tahsin Beg.jpg
Mir Tahsin Beg

 

Ezidi inancına sahip toplum içinde ve uluslararası çapta en güçlü lider olan 'Mir', aynı zamanda Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi’nin de doğal başkanı.

Mir Tahsin Beg, 28 Ocak’ta 86 yaşındayken tedavi gördüğü Almanya’nın Hannover kentinde hayatını kaybetmişti.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU