Çin: Tayvan bağımsızlığa yönelirse Pekin savaşa hazır

Çin Savunma Bakanlığı, Tayvan’ın bağımsızlığa yönelik adımlar atması halinde Pekin’in savaşa hazır olduğu uyarısında bulundu

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien Pekin’de / Fotoğraf: AP

Çin Savunma Bakanlığı, Tayvan’ın bağımsızlığa yönelik adımlar atması halinde Pekin’in savaşa hazır olduğu uyarısında bulundu. Bakanlık ayrıca, ABD’yi küresel istikrarı baltalamakla suçlarken, özerk adaya yapılan silah satışını kınadı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bu ayın başlarında, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Tayvan tarafından sipariş verilen M1 Abrams tank ve Stinger füzesi dahil olmak üzere 2.2 milyar dolarlık silah satışını onayladığını duyurdu. Açıklamanın ardından Çin, anlaşmaya dahil olan ABD şirketlerine yaptırım uygulayacağını belirtti.

Reuters tarafından aktarılan habere göre, Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Vu Çien yaptığı açıklamada, Çin’in, Tayvan’da barışı sağlamak için gereken çabayı sarf edeceğini ifade etti. Açıklamada, “Tayvan’da bağımsızlık arayışının yanlış bir yol olduğunu şiddetle vurgulamalıyız. Eğer Tayvan’ı ayırmaya çalışacak insanlar varsa, Çin ordusu ulusal egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğünü korumak için savaşmaya hazır olacak” ifadelerine yer verildi.

ABD, Çin’den ayrı olarak gördüğü Tayvan’ın ana silah tedarikçisi.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre, Washington yönetiminin Tayvan ile resmi bir irtibatı olmazken, yasaların gerektirdiği şekilde Tayvan’a silah satışında bulunuyor.

Çin Savunma Bakanlığı, ABD’nin büyük güçler arasında keskin bir rekabet yarattığını ve önemli ölçüde savunma harcamalarını artırarak küresek stratejik istikrarı baltaladığını vurguladı. Bakanlık açıklamasında, Çin’in savunma harcamasının ılımlı ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceği belirtilirken bu oranın diğer büyük ülkelere kıyasla nispeten daha küçük olacağına vurgu yapıldı. Açıklamada, Çin’in savunma harcaması ile ulusal egemenliğin, güvenlik ve kalkınmasının korunması arasında çok büyük farkın olmadığı belirtildi.

Öte yandan Sözcü Çien, Kamboçya ile yapılan bir anlaşmaya ilişkin alınan kararda, Çin Silahlı Kuvvetlerine, Tayland Körfezi’ndeki Riyam Deniz Üssü’nün bir kısmına özel erişim izni verildiğini belirtti. Çin ve Kamboçya’nın askeri tatbikat, personel eğitimi ve lojistik destek konularında geçmişte olumlu bir şekilde işbirliği yaptığını ve bu tarz işbirliğinin üçüncü bir ülkeye yönelik olmadığı ifade edildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

DAHA FAZLA HABER OKU