Rus istihbaratının Ukrayna istilası öncesi attığı 5 adım

Batılı istihbarat yetkilileri, Federal Güvenlik Servisi'nin yaşanacakları isabetli öngöremediğini savunuyor

Batılı istihbarat yetkilileri, FSB'nin istila durumunda Ukrayna'nın tepkisini doğru öngöremediğini savundu (Unsplash)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Rusya'nın iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) Ukrayna istilası öncesi attığı adımları değerlendirdi.

Gazete ABD, Avrupa ve Ukrayna'dan istihbarat yetkilileriyle görüşerek derlediği bilgilerle iç istihbarat örgütü olarak çalışan FSB'nin zaaflarını da ortaya koyan hamlelerini 5 başlıkta inceledi.

1 - FSB, Kiev'in göstereceği direnişi anlamadı

Haberde, FSB'nin Ukrayna'daki kurumlara sızmak, Kremlin yanlısı siyasetçilere rüşvet vermek ve ülkenin Moskova'nın gözetiminden çıkmasını engellemek için yıllardır gizli operasyonlar yürüttüğüne dikkat çekildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan istiladan önce FSB'nin Moskova'daki yetkililere Ukrayna'nın hızlı şekilde ele geçirilebileceğini temin ettiği de belirtildi.

Batılı istihbarat yetkilileri, Ukrayna'da yoğun şekilde faaliyet gösterse bile FSB'nin Kiev'in ortaya koyacağı direnişi anlayamadığı ya da anlasa bile böyle bir bilgiyi Putin'le nasıl paylaşacağını bilemediğini savundu.

2 - FSB yetkilileri, Kiev'de kalacak daire aradı

Haberde, Kiev'in hızlı şekilde ele geçirileceğinden emin olan FSB yetkililerinin, savaştan günler önce başkentte tutmak için daire ve apartman aramaya başladığı ifade edildi.

Ukrayna istihbaratının ele geçirdiği konuşmalarda, FSB çalışanlarının operasyonları yürütmek amacıyla üs olarak kullanmak ya da ikamet etmek için çeşitli daireleri araştırdığı belirtildi.

Buna göre Kremlin, Ukrayna'ya girmeden önce FSB çalışanlarının başkenti terk etmesini ama tuttukları dairelerin anahtarlarını gelecek Rus yetkililer için bırakmaları talimatını verdi.
 


3 - FSB'nin Ukrayna birimi genişletildi

İstihbarat kaynakları, istiladan önceki dönemde FSB'nin Ukrayna biriminin genişletildiğine dikkat çekti.

Ukraynalı ve Batılı istihbarat yetkilileri, 2019'da birimde 30 kişi çalışırken, istila öncesi dönemde bu sayının 160'a çıktığını ifade etti.

FSB yetkililerinin ülkenin farklı bölgelerine ajanlar yerleştirildiği ve "uyuyan hücre" ağlarının genişletildiği belirtildi.

Ukraynalı yetkililer bunun, Rusya'nın saldırı öncesinde kendisine zemin hazırladığına işaret ettiğini söyledi.

4 - FSB, Yanukoviç ve Medvedçuk'la yakından çalıştı

Haberde, FSB'nin iki ana müttefikinden birinin eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, diğerininse Viktor Medvedçuk olduğu belirtildi.

Yanukoviç, 2014'teki hükümet karşıtı eylemlerin ardından Rusya'ya kaçmıştı. Medvedçuk ise Rusya yanlısı ana muhalefet partisi Yaşam İçin Muhalefet Platformu'nun lideri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Medvedçuk, geçen yıl mayısta devlete ihanet şüphesiyle ev hapsi cezasına çarptırılmıştı. Siyasetçi, savaşın başlamasının ardından ev hapsinden kaçmış fakat daha sonra Ukrayna istihbaratı tarafından yakalanmıştı.

Haberde, FSB'nin Kiev'in düşmesinin ardından Kremlin tarafından kurulması planlanan yeni hükümette yer almaları için Yanukoviç ve Medvedçuk'la birlikte çalıştığı öne sürüldü.

Yanukoviç'in iktidarı ele geçirmek için Belarus'ta toplanan bir grubun içinde yer aldığı, Medvedçuk'un partisinin eski üyelerininse Ukrayna'nın güneyinde kalan ve Rusya'nın savaşın ilk günlerinde istila ettiği bölgede hazırlık yaptığı iddia edildi.

5 - Putin, FSB'ye dokunmuyor

Batılı istihbarat yetkilileri, Putin'in söz konusu başarısızlıklara ve yanlış hesaplamalara rağmen FSB'ye müdahale etmediğini söyledi.

Buna göre FSB Direktörü Aleksandr Bortnikov ve Ukrayna biriminin başındaki Sergey Beseda görevden alınmadı. Bortnikov ve Beseda, halen servisin savaştaki operasyonlarını yöneten isimler.



Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU