"Kutsal yerde heykel olmaz" denilerek Düzgün Baba Dağı'ndan kaldırılan Hasret Gültekin heykelinin üçüncü durağı Hacıbektaş oldu

Sivas katliamında hayatını kaybeden halk ozanı Hasret Gültekin'in Düzgün Baba Dağı eteklerine dikilen heykelinin sökülmesi tartışma yaratmıştı. Heykel, iki yılın ardından Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde dikildi

Hasret Gültekin'in heykeli Hacıbektaş ilçesinde ailesinin ve sevenlerinin katılımıyla açıldı / Fotoğraf: @CelalFrt

Hacı Bektaş Veli'yi anmak için Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yapılan etkinliklerde Hasret Gültekin'in heykelinin de açılışı yapıldı.

Ozanlar Yolu'na dikilen heykelin açılışına Hasret Gültekin'in eşi, çocuğu, annesi ve sevenleri katıldı.

Heykeli dikilen Hasret Gültekin, 2 Temmuz 1993'te yaşanan ve tarihe "Sivas katliamı" olarak geçen olaylarda yakılan Madımak Oteli'nde yaşamını yitiren 35 kişiden biriydi.

Öldüğünde henüz 22 yaşında olan Gültekin, arkasında acılı bir eş ve o günlerde henüz bebek olan bir erkek çocuk bıraktı.

Genç yaşına karşın bağlama çalmadaki ustalığı, güzel sesi ve deyişlere olan hakimiyetiyle özellikle Alevi ve sol çevrelerde tanınan Gültekin, Ali Ekber Çiçek, Arif Sağ gibi sanatçılarla birlikte anılır olmuştu.

Kısa ömrü içinde seslendirdiği deyiş ve türküler halen dinlenilmeye devam ediyor.

Madımak'taki katliamın ardından Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, çocuğuyla birlikte Almanya'ya yerleşti.
 

hasret gültekin.jpg
Hasret Gültekin'in (solda) heykeli önce Tunceli'deki Düzgün Baba Dağı eteklerindeki cemevinin avlusuna dikilmişti

 

Düzgün Baba Dağı eteklerine dikilen heykeli söküldü

Almanya'da yaşayan iş insanı Sinan Samat'ın öncülüğünde yaptırılan Hasret Gültekin heykeli, 2020'nin başlarında Tunceli'nin Nazimiye ilçesindeki Düzgün Baba Dağı eteklerindeki Düzgün Baba Cemevi'nin önüne dikildi.

Düzgün Baba Dağı, Aleviler tarafından kutsal ediliyor. Bu dağ, adını bazı tarihi kaynaklarda 13. yüzyılda yaşamış Hacı Bektaş Veli'nin çağdaşı olan Düzgün Baba'dan alıyor.

Heykelin buraya dikilmesinin ardından "Kutsal yere heykel olmaz" itirazları yükseldi ve Hasret Gültekin'in heykeli buradan sökülerek cemevinin deposuna kaldırıldı.
 

heykel.jpg
Heykelin bulunduğu yerden sökülmesi tartışmalara neden olmuştu / Fotoğraf: Evrensel Gazetesi


Bir yıl depoda bekletildi. Eşi, heykelin dikildiği ikinci yere itiraz etti

Heykelin bir yıla yakın bir süre depoda kalmasından sonra Nazimiye ilçe merkezinde bulunan Pir Kureyş Baba Cemevi bahçesine dikilmesine bu sefer de Gültekin'in eşi Yeter Gültekin itiraz etti.

Heykel Gültekin'in itirazı üzerine 2021'de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) yetkililerince buradan da söküldü ve Tunceli'deki bir depoya kaldırıldı.

Bütün bu olaylar süresince heykelin Düzgün Baba Dağı'nda olmasına karşı çıkanlar ile destekleyenler arasında bir polemik yaşandı.

Polemiğin bir tarafında heykeli, ilk dikildiği yerden indiren Düzgün Baba Cemevi yönetimi ile onlarla aynı tavır içerisinde olan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) diğer tarafında ise Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, heykelin fikir babası ve finansörü iş insanı Sinan Samat ile PSAKD bulundu.

Süreç içerisinde Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi-Bektaşi Federasyonu ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı yetkililerinin de dahil olarak uzlaşma aradığı süreçte çözüm sağlanamadı.

Heykelin Tunceli içinde kalması gerektiği çağrısına karşın Gültekin ailesi yaşanan tartışmalardan sonra bu ilde kalmasını uygun bulmadı.

 

ganikaplan.jpg
Gani Kaplan / Fotoğraf: PSAKD

 

Üç alternatif arasından Hacıbektaş seçildi

Ne olacağı merak konusu olan heykel, iki yılın ardından ailenin isteğine uygun olarak yine Aleviler için önemli bir yerde Hacıbektaş ilçesinde dikildi.

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eski başkanı Gani Kaplan, "Önümüzde üç alternatif vardı. Gültekin'in doğduğu Sivas'ın Han Köyü'ne, Pir Sultan Abdal'ın köyü Banaz'a ya da Hacıbektaş'ta ozanların yanına dikmek...  Ailesi Hacıbektaş'ın uygun olacağını söyledi. Biz de heykeli Tunceli'den alıp getirdik. Önce bir depoya koyduk, sonra belediyeye teslim ettik. Bu arada heykelin bakımı ve tamiratı yapıldı çünkü biraz hasar görmüştü. Son olarak ailenin onayıyla şu anki yerine dikildi" dedi.
 

hasretheylkel1.jpg
Hasret Gültekin'in heykeli diğer tanınmış ozanların bulunduğu Ozanlar Yolu'ndaki yeni yerinde / Fotoğraf: Sinan Samat

 

Heykeli diğer ozanların heykelleriyle aynı yolda olacak

Yer için talepte bulundukları Hacıbektaş Belediyesi'nin "Dilediğiniz yere koyabilirsiniz. Burası sizin topraklarınız" dediğini kaydeden Kaplan, "Biz de dernek olarak araştırdık. Orada Ozanlar Yolu var.  Mahsuni, Aşık Veysel, Davut Sulari ve Aşık Daimi'nin de heykelleri orada. Bu nedenle o yolda uygun bir yere konuldu" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili görüşünü almak için aradığımız ve mesaj gönderdiğimiz Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin'e haber yazımı sürecinde ulaşamadığımız için görüşüne yer veremedik.

Törene katılan isimler arasında olan Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat da herhangi bir sorun yaşanmadığını, açılışın iyi geçtiğini söyledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU