Mehmet Barlas: Suriye’den sonra İsrail’le normalleşme süreci

"Herhalde dünyada Suriye ve İsrail'le aynı anda normalleşme yapabilecek tek ülke Türkiye, bunu gerçekleştirebilecek tek lider de Erdoğan'dır"

Fotoğraf: Twitter

Sabah yazarı Mehmet Barlas, Ankara’nın son zamanlarda dış politikada attığı adımları değerlendirdiği köşe yazısında “Herhalde dünyada Suriye ve İsrail'le aynı anda normalleşme yapabilecek tek ülke Türkiye, bunu gerçekleştirebilecek tek lider de Erdoğan'dır” yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barlas, bugünkü yazısında Türkiye’nin bazı ülkelerle girdiği normalleşme sürecini değerlendirdi. Sabah başyazarının köşesinin ilgili kısmı şöyle:

Batı ile Rusya arasında ipler kopma noktasına gelirken NATO ülkeleri içinde global dengeyi koruyabilen tek ülke Türkiye. Ülkemizin hem Rusya hem Ukrayna'yla diyaloğu var. Ayrıca Avrupa Birliği ve NATO'yla birlikte hareket etmeyi sürdürüyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu politikası Türkiye'yi küresel krizlerin dışına taşıdı. Türkiye'yi Rusya'ya ambargoya zorlayan ABD ve AB'nin, tahıl koridorunun açılmasıyla sesi bir anda kesildi. Putin tarafından "Şanghay Beşlisi"ne davet edilen Türkiye'nin, eylül ayında bu önemli toplantıya katılması bekleniyor.

Şimdi sıra geldi normalleşme süreçlerine... Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye'den sonra şimdi İsrail'le de normalleşme sinyalleri gelmeye başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye olarak Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte atayacağımız büyükelçiler konusunu Cumhurbaşkanımıza arz ettikten sonra süreç resmen başlamış olacak" dedi.

Bence Çavuşoğlu'nun konuşmasında altının çizilmesi gereken bir cümle var: "Filistin, Kudüs ve Gazze'nin haklarını savunmaya devam edeceğiz."

Herhalde dünyada Suriye ve İsrail'le aynı anda normalleşme yapabilecek tek ülke Türkiye, bunu gerçekleştirebilecek tek lider de Erdoğan'dır.

 

Sabah

DAHA FAZLA HABER OKU