Genellikle kadınlara atfedilen beden algısı bozukluğu, pandemide erkeklerde de arttı

"Birçok toplumda erkeklerin maskülenliği, kaslı olmalarıyla ilişkilendiriliyor"

Uzmanlar, BDD'nin çoğunlukla kadınlarla ilişkilendirilmesinin araştırma eksikliğinden kaynaklandığını söylüyor (Unsplash)

Pandemi genellikle kadınlara atfedilen beden algısı bozukluğunu (BDD) erkeklerin de çok daha fazla oranda yaşamasına neden oldu.

Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi'nden Anglia Ruskin, "Birçok toplumda erkeklerin maskülenliği, kaslı olmalarıyla ilişkilendiriliyor. Kovid kapma korkusu gibi durumlar, güçlü ve dayanıklı olmak için formda kalma ihtiyacını doğurmuş olabilir. Pandemide erkeklerin beden imaj algıları daha da kötüleşti" dedi.

Beden dismorfik bozukluğu (BDD) olarak da bilinen bu hastalık, bir kişinin fiziksel görünümündeki hayali ya da önemsiz kabul edilebilecek derecede küçük kusurlarla takıntı seviyesinde uğraşması sonucu oluşan bir dizi rahatsızlığı tanımlamak için kullanılan bir terim. BDD, kaygı ve yeme bozukluklarının yanı sıra depresyon ve madde bağımlılığı gibi sorunlarla birlikte seyredebilir.

Uzmanlar "Zoom dismorfisi" adını verdikleri ve pandemiyle yaygınlaşan video konferanslar sırasında kişilerin sürekli olarak kendilerini kamerada görmelerinin de bu sorunda önemli payı olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York'taki Hofstra Üniversitesi'nden Fügen Neziroğlu, "BDD'den mustarip birçok kişi kameralarını açıp görünüşleri dolayısıyla yargılanma kaygısı yaşadı" dedi.

Kaliforniya'da yer alan Gateway Enstitüsü'nden Chris Tronsden de dişlerine bakım yaptırmak için dişçiye gidemeyen veya berbere uğrayamayan erkeklerin bu sorundan daha çok etkilendiğini belirtti.

Trondsen, "Evde aynada veya Zoom'da kendilerine bakıp gördüklerinden hoşlanmamak bazıları için epey zorlayıcı bir deneyimdi" ifadelerini kullandı.  

Öte yandan uzmanlar, Kovid-19'un etkilerinin BDD açısından tamamen olumsuz olmadığını da söyledi.

Beden imajı konusunda uzmanlaşmış lisanslı klinik sosyal hizmetler görevlisi Robyn L. Stern, pandemiyle birlikte akıl sağlığının daha rahat konuşulabilir hale geldiğini, erkeklerin de beden algılarıyla ilgili şikayetlerini daha kolay şekilde ifade edebildiğini belirtti.

"Erkeklerin, bedenlerine dair hissettikleri tiksinmeyi daha rahat anlattığını gözlemledim" diyen Stern, son aylarda kendisine başvuran erkek hasta oranında yüzde 50 artış yaşlandığını da paylaştı.

BDD, genellikle genç kadınlara atfedilen bir rahatsızlık. Fakat uzmanlar bunun araştırma eksikliğinden kaynaklanan bir yanlış anlama olduğunu düşünüyor.

Harvard Tıp Fakültesi'nden Roberto Olivardia, 30 yıldır BDD alanına araştırma yaptığını ve BDD'yle yeme bozukluklarına dair çalışmaların sadece yüzde 1'inin erkeklere odaklandığını söyledi.

Uzmanlara göre aslında beden algısı bozukluğu (BDD) pandemi öncesi dönemde de erkekler arasında yaygındı. Temmuz 2019'daki bir çalışmaya katılan 18 ila 24 yaşındaki erkeklerden 5'te birinin, BDD'yle ilişkili yeme bozuklukları sebebiyle oluşan kas dismorfisinden mustarip olduğu tespit edilmişti.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU