Evi basılan Trump'tan tehdit gibi uyarı: "Ortam yatıştırılmalı, yoksa berbat şeyler olacak"

Baskının ardından konuşan eski ABD Başkanı, "Bu halk bir başka sahtekarlığı daha sineye çekmeyecektir" dedi

Trump, Truth Social'daki hesabında da, "Vay! FBI tarafından Mar-a-Lago’ya yapılan baskında (birinin tarihi geçmiş) üç pasaportum çalındı" ifadelerini paylaştı (Reuters)

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarının, 8 Ağustos'ta eski ABD Başkanı Donald Trump'ın evine düzenledikleri baskının yankıları sürüyor. 

Trump, Fox News'e verdiği özel röportajda temsilcilerinin Adalet Bakanı'ndan yetkililerle temasa geçip yardım teklif ettiğini söyledi. "Yapabileceğimiz bir şey varsa ben ve ekibim kesinlikle bunu isteriz" dedi. Ülkenin eski liderlerinin evine daha önce hiçbir zaman böylesine bir baskın düzenlenmediğini ve kimsenin de bunu öngörmediğini ifade etti. 

Baskın sırasında FBI'ın kameraları kapattırdığını vurgulayan Trump, normalde orada olmayan belgelerin ajanlar tarafından bulunmuş gibi yapılabileceğini öne sürdü. "İstediklerini alıp istediklerini koyabilirler. Benim çalışanlarımın dışarıda beklemesi istendi" diye konuştu. 

Eski ABD Başkanı, bütün bu yaşananların "ülkeyi çok tehlikeli bir konuma" sürüklediğini ve halkta daha önce hiç görmediği bir öfkenin biriktiğini savundu:

İnsanlar olan bitenlerden dolayı çok öfkeli. Yardım için elimizden geleni yapacağız çünkü bu ülkedeki ortam yatıştırılmalı, yoksa berbat şeyler olacak. Bu ülkenin halkı bir başka sahtekarlığı daha sineye çekmeyecektir.

Bakanlık gerekçeleri açıklamıyor

Diğer yandan ABD Adalet Bakanlığı, baskının arama emriyle ilgili argümanların açıklanmasını reddetti.

Yeni açıklama yapan Bakanlık, "Hükümetin beyanının bu aşamada ifşa edilmesi, muhtemelen, bu soruşturma ilerledikçe ve diğer yüksek profilli soruşturmalarda yardım istenebilecek tanıkların gelecekteki işbirliğini sekteye uğratacaktır" ifadesini kullanıp uyarılarına şöyle devam etti:

Bu soruşturmanın son derece gizli materyalleri içermesi, soruşturmanın bütünlüğünün korunması gereğinin altını çizmekte ve bilgilerin zamanından önce veya uygunsuz şekilde kamuya ifşa edilmesi halinde ortaya çıkabilecek zararı daha da artırmaktadır.

Ülkenin önde gelen medya kuruluşları, federal mahkemeye başvurarak, FBI ajanlarının geçen hafta Trump'ın Mar-a-Lago malikanesinde arama yapmak zorunda kalmasının muhtemel nedenini açıklayan argümanı ortaya koyan yeminli beyanın açıklanmasını talep etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanı Merrick Garland, 11 Ağustos'ta, FBI baskını hakkında ilk defa açıklama yaparak, Trump'ın malikanesinde yapılan aramayı kendisinin onayladığını söylemişti. Kamuoyunda süren tartışmalar üzerine olayın daha net anlaşılması için Adalet Bakanlığı'nın arama emri ve el konulan malzemelerle ilgili gizliliğin kaldırması talebiyle Florida Bölge Mahkemesi'ne başvuruda bulunduklarını duyurmuştu.

Trump'ın da arama emrinin kamuoyu ile paylaşılmasına karşı olmadığını belirtmesi üzerine federal yargıç, 12 Ağustos'ta arama emrini ve el konulan malzemeler listesi tutanağını kamuya açıklamıştı.

Yayımlanan arama emrinin detaylarında FBI ajanlarının, Casusluk Yasası kapsamında üç farklı federal yasanın olası ihlallerini araştırdıklarına yer verilmiş, baskında "çok gizli" damgalı 11 set belge alındığı da tutanaklara geçirilmişti.

 

Independent Türkçe, Fox News, AA

DAHA FAZLA HABER OKU