Salman Rüşdi'yi bıçaklayan saldırganın, İran Devrim Muhafızları'yla ilişkisi olduğu iddia edildi

24 yaşındaki Hadi Matar'ın Kudüs Güçleri tarafından yönlendirildiği savunuldu

Saldırıda ağır yaralanan Rüşdi'nin hastanedeki tedavisi devam ediyor (Reuters)

Hint asıllı Britanyalı yazar Salman Rüşdi'ye bıçaklı saldırı düzenleyen kişinin İran Devrim Muhafızları'yla bağlantısı olduğu iddia edildi.

Kimliklerini paylaşmayan Avrupalı ve Ortadoğulu istihbarat yetkilileri, ABD merkezli VICE News'a açıklamalarında, Rüşdi'yi bıçaklayan 24 yaşındaki Hadi Matar'ın İran Devrim Muhafızları'yla bağlantılı şekilde hareket ettiğini öne sürdü.

NATO'nun terörle mücadele biriminden bir yetkili, İran Devrim Muhafızları'nın olaya doğrudan karışmadan saldırganı yönlendirdiğini savundu. Yetkili, "Matar'ın kurduğu iletişimler detaylı şekilde incelenmeli. Soruşturma ilerledikçe, bu bağlantılara dair daha fazla detay açığa çıkacak" dedi.

Ortadoğulu istihbarat görevlisi de Matar'ın saldırıdan önce "doğrudan ya da dolaylı şekilde Kudüs Güçleri'yle bağlantılı kişilerle iletişime geçtiğinin net olduğunu" iddia etti. Yetkili, "Bu işe ne kadar dahil oldukları henüz belli değil. Doğrudan desteklenen bir suikast girişimi niteliğinde miydi veya hedef seçiminde birtakım yönlendirmeler mi yapıldı, bunları bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1988'de kurulan Kudüs Güçleri, İran Devrim Muhafızları'na bağlı hareket eden ve yurtdışındaki operasyonlarda yer alan bir özel kuvvet.

İstihbarat yetkilisi, "ABD'de doğan 24 yaşındaki bu kişi, tek başına gidip Salman Rüşdi'yi hedef olarak belirlemedi" dedi.

Matar'ın ailesinin Lübnan'ın güneyinde yer alan, İran'a ve Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Yaroun köyünde yaşaması, saldırganın Hizbullah'la ilişkisi olabileceği iddialarını da gündeme getirmişti.

Köy civarındaki bir bölgede yaşayan ve kimliğini paylaşmayan bir Hizbullah komutanı, "Yaroun'daki birçok aile direnişi destekliyor, bu açık. Fakat bu çocuğun Hizbullah'la hiçbir alakası yok. Onu tanımıyoruz ve tanımadığımız kişilerin yer aldığı uluslararası entrikaların içine çekilmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kimliğini gizli tutan Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi ise ABD'nin Matar'ın Lübnan'a seyahatleriyle ilgili bilgi istediğini, saldırganın Hizbullah'tan askeri eğitim alıp almadığını belirlemeye çalıştığını paylaştı.

Yetkili, "Amerikalılar bu kişiyle yakından ilgileniyor. Soruşturmalarına destek sağlamak için elimizden gelen bilgiyi paylaşacağız. Fakat birinin çıkıp suikast yapması için bu kişiye eğitim verdiğini kabul etmesinin pek gerçekçi olduğunu düşünmüyorum" dedi.

75 yaşındaki Rüşdi, 12 Ağustos'ta New York eyaletinde düzenlenen bir konferansta bıçaklı saldırıya uğramış ve hastaneye kaldırılmıştı.

İkinci dereceden cinayete teşebbüs ve bıçaklı saldırı düzenlemekle suçlanan Matar ise çıkarıldığı ilk mahkemede suçsuz olduğunu iddia etmişti.
 


Şeytan Ayetleri yüzünden fetva verilmişti

1989'da yayımlanan Şeytan Ayetleri romanı, Hz. Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepkiler almıştı.

14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından fetva verilerek Rüşdi'nin başına 3 milyon dolar ödül konmuştu.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkenin saldırıyla bir ilişkisi olmadığını savunmuş, "Bizim saldırıyı düzenleyen kişiyle ilgili malumatımız, sadece ABD basınından duyduğumuzdan ibaret. Konuyla ilgili bilgimiz yok" demişti.



Independent Türkçe, VICE, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU