Fehmi Koru: MHP kuruluş yıldönümünde AK Parti’ye 2023+21 çiçekli çelenk göndermiş

“Gelecek seçim sonrasında ortaya çıkacak iktidar tablosu da ‘dava’ açısından MHP’yi ve lideri Devlet Bahçeli’yi fazla üzmeyecektir”

Fotoğraf: AA

Gazeteci Fehmi Koru, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin AK Parti’nin kuruluş yıldönümü için gönderdiği çelengi köşe yazısına taşıdı. MHP’nin anketlerdeki oy oranını paylaşan Koru, “Bana sorarsanız, çelenkteki çiçek sayısı az bile” yorumunu yaptı.

Koru, bugünkü köşe yazısında MHP’nin AK Parti’ye gönderdiği çiçek hakkında şunları yazdı:

MHP genel başkanı Devlet Bahçeli de ‘iktidar ortağı’ olarak anlamlı bir çelenk göndermiş AK Parti’ye.  Yıldönümü törenlerine gönderdiği ve benim bu yazının girişine yerleştirdiğim görkemli çelenk için, MHP, “21 adet turuncu gül ile kırmızı zemin üstüne beyaz çiçeklerden oluşan işlemelerle tanzimleri yapılarak, sepetin üzerine arkalı önlü 2023 adet çiçek işlemesi yerleştirildiği” bilgisini veriyor. Ne kadar büyük incelik… Şahsen öyle bir inceliği aşacak bir hediye gönderemeyeceğime göre takdirlerimi ifadeyle yetinmek zorundayım.

17-768x1140.jpg
Fotoğraf: fehmikoru.com

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Uzaktan bakanlar MHP’nin AK Parti’ye jest/ler/ini anlamakta zorlanıyor. Zorlanmalarının sebebi, iktidarın son yıllarına damga vuran ortaklığın MHP oylarına olumsuz etkisi yüzünden” diyen Koru, şunları yazdı:

Girdiği son genel seçimde (2018) MHP %11.10 oranında oy alabilmişti; kamuoyu yoklamalarında bugün seçim olsa MHP’nin o oranın yarısına -hatta yarısının da biraz daha altına- düşebileceği görülüyor. AK Parti herhalde MHP’nin oylarındaki düşüşü göz önünde tutarak, ittifakın küçük ortaklara yararına son veren yeni seçim kanununda barajı %7’ye düşürdü; MHP, anketlere bakılırsa, düşürülen baraja da takılabilir.

Zaten bu yüzden MHP ve lideri Bahçeli’nin AK Parti’ye gösterdiği ilgi ve takdir ilk bakışta anlaşılamıyor. Oysa biraz yakından bakıldığında, ilginin sebebini ve takdirin altında yatan anlamı fark etmek mümkün olabiliyor.

Her şeyden önce MHP’nin bildik partilerden olmadığını hatırlamak gerekiyor. Bir ‘dava partisi’ MHP. Her ‘dava partisi’ gibi onun da iktidar olmak veya iktidara yakın bulunmak gibi bir arzusu var. AK Parti de bir ‘dava partisi’ ve ortaklık kurulduğu andan başlayarak iki parti iktidar zemininde uyumlu bir birliktelik sergileyebiliyorlar. AK Parti’de de her halükarda iktidarda kalma içgüdüsü güçlü. Birliktelik AK Parti’ye bu anlamda yaradı.  Peki MHP’ye yaramadı mı?

Yazısının devamında Metropoll şirketinin bir anketini paylaşan Koru, MHP’nin baraj altında kaldığını ifade etti.

screen-shot-2022-08-16-at-062104.png
Fotoğraf: fehmikoru.com

 

Koru, daha sonra şu yorumu yaptı:

AK Parti iktidarı kaybetse, cumhurbaşkanlığına Millet İttifakı tarafından aday gösterilen kişi seçilse ne olacak? İYİ Parti yeni iktidarın ortağı haline gelmeyecek mi? Zafer Partisi ilk günden itibaren Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayını dışarıdan belirleme çabası gösteriyor; bir bakmışsınız onun aday olması için çaba gösterdiği kişi cumhurbaşkanı oluvermiş… Hadi o istediği kişiyi aday yapmada başarılı olamadı diyelim, aday belirleyici olduğu ilan edilmiş ‘6’lı masa’da İYİ Parti lideriyle temsil ediliyor zaten… Gelecek seçim sonrasında ortaya çıkacak iktidar tablosu da ‘dava’ açısından MHP’yi ve lideri Devlet Bahçeli’yi fazla üzmeyecektir. Bana sorarsanız, çelenkteki çiçek sayısı az bile… 

 

fehmikoru.com

DAHA FAZLA HABER OKU