Ukraynalı Belediye Başkanı: Zaporijya Nükleer Santrali'nde felaket riski her geçen gün artıyor

Kiev ve Moskova tesise yönelik saldırılarda birbirini suçluyor

Zaporijya dünyanın 9. en büyük nükleer santrali (AFP)

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'yı barındıran Ukrayna'nın Enerhodar kentinnin belediye başkanı Dmitro Orlov, felaket riskinin her geçen gün arttığını söyledi.

AFP'ye dün yaptığı açıklamada Orlov, saldırı altındaki tesiste yaşananların "nükleer terörizm" olduğunu savundu:

Her an beklenmedik bir şekilde bitebilir. Riskler her geçen gün artıyor. Tesise günün her saati havan atışı yapılıyor. Durum tehlikeli. En kötüsü de gerilimi düşürme süreci yok.

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali, 6 nükleer reaktöre ve 5 bin 700 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip. Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini bu tesis sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya santrali 4 Mart'ta ele geçirmişti.

Halihazırda Rus ordusu kontrolündeki santralin çevresi saldırıların hedefi oluyor. Moskova ve Kiev bu saldırılarda birbirini suçluyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski iki gün önceki ulusa sesleniş konuşmasında, Zaporijya çevresine yapılan saldırıların sorumlularının "uluslararası mahkemede yargılanmasını" istemişti.

Zaporijya Nükleer Santrali'ne ateş eden veya tesisten saldırı düzenleyen Rus birliklerini hedef alacaklarını belirten Ukrayna Devlet Başkanı, şöyle konuşmuştu:

Tesisten ateş eden ya da orayı siper olarak kullanan her Rus askeri; istihbarat ajanlarımız, özel servislerimiz ve ordumuzun özel hedefi haline geldiğini anlamalı.

Öte yandan Rusya, tesis ve çevresindeki bombardımandan Ukrayna güçlerini sorumlu tutuyor.

Rusya'ya "Birliklerini çek" çağrısı

Aralarında Türkiye ve Avrupa Birliği'nin de olduğu 42 ülke, Rusya'ya askerlerini Zaporijya Nükleer Santrali ve Ukrayna genelinden çekmesi için çağrı yaptı.

Ortak açıklama, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Daimi Temsilciliği'nin internet sitesinde bugün yayımlandı.

Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği belirtildi. Zaporijya'nın Rusya tarafından kontrol edilmesinin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın temel ilkelerine büyük tehlike arz ettiği vurgulandı:

Rusya'nın derhal askeri güçlerini ve tüm yetkisiz personelini Zaporijya Nükleer Santrali'nden ve çevresinden, ayrıca tüm Ukrayna'dan çekmesi için çağrı yapıyoruz.



Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU