Hamaney'in danışmanı Velayeti: ABD İHA'sının düşürülmesi Müslümanlar için dönüm noktası

İran eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti, "Artık bir İslam ülkesi, ABD İHA'sını düşürebiliyor, İngilizlere ait petrol tankerine el koyabiliyor" dedi

Velayeti, Haşimi Rafsancani’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde 16 yıl boyunca Dışişleri Bakanlığı görevini yürüttü / Fotoğraf: AFP

İran dini lideri Ayetullah Hamaney’in uluslararası işler danışmanı ve İran eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti, Arap Körfezi’nde ABD’ye ait bir insansız hava aracının (İHA) düşürülmesi ve İngiltere bayrağı taşıyan petrol tankerine el konulmasını “Müslümanların tarihteki mücadelelerinde bir dönüm noktasıdır” şeklinde yorumladı.

İran’da yayın yapan yarı resmi haber ajansı Fars News’te yer alan habere göre Velayeti şunları söyledi:

İslam ülkeleri, her zamankinden daha güçlü bir hale geldi. Artık İngiliz kuvvetlerine ait bir petrol tankerine el koyup, İran topraklarına sızan ABD’ye ait İHA’yı düşürebiliyoruz. Bu da Müslümanların tarihinde dönüm noktalarından biridir


İran eski Dışişleri Bakanı Velayeti’nin bu açıklamaları, İran’ı ziyaret eden Filistin Hamas Hareketi Siyasi Büro Genel Başkanı Yardımcısı Salih Aruri ile yaptığı görüşmede gerçekleşti.

Velayeti, Hizbullah’ı Lübnan’da, Ensarullah’ı Yemen’de, Haşdi Şabi’yi Irak’ta ve Hamas’ı da Filistin’de İslam direniş cephesini temsil eden gruplar olarak nitelendirdi. Bu grupların “İslam’ı eskisinden daha güçlü savunduğunu” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran’ın Filistin halkına yönelik desteğinin devam edeceğini kaydetti.

ABD İHA’sı ve İran petrol tankeri

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri, 20 Haziran’da ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletinde ABD Hava Kuvvetleri'ne ait İHA’yı düşürdüğünü duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, orduya ait İHA’nın İran tarafından düşürülmesiyle ilgili “Çok büyük hata yaptılar” demişti.

Trump, “İHA uluslararası sulardaydı, bilimsel olarak bunun kanıtlarına sahibiz. (ABD'nin İran'a saldırı planı olup olmadığını) Yakında göreceksiniz. Bunu yapanlar başıboş ve aptal birileri olmalı" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu, 19 Temmuz Cumartesi günü İngiltere bandıralı Steno Impero adlı petrol tankerini, Hürmüz Boğazı'ndan geçişi sırasında denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu duyurmuştu.

İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle İran tankerini alıkoymuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU