Başladığında "birkaç hafta sürer" deniyordu, 6'ncı ayında... Rusya-Ukrayna savaşı daha ne kadar sürebilir?

Rusya ve Ukrayna'yı takip eden isimlerin bu soruya verdiği cevaplar farklı. En iyimser olanı bile "kıştan önce bitmez" demesi endişeyi arttırdı

Altıncı ayını bitirmek üzere olan Rusya ve Ukrayna çatışmalarında her iki taraf da ağır kayıplar veriyor /  Fotoğraf: AFP

Rusya'nın Ukrayna'ya Şubat 2022'de askeri saldırısı başladığında genel görüş bu savaşın uzun sürmeyeceği yönündeydi. 

Ortalama birkaç haftalık süre veriliyordu. Bir kesim Rusya'nın kısa sürede zafer kazanacağını iddia ediyordu.

Diğer kesim ise dünyanın savaşın uzamasına izin vermeyeceğini, kısa sürede ateşkes sağlanacağını öne sürüyordu.

Daha garantici olanlar ise savaşın Rusya'nın "Zafer Günü" olan 9 Mayıs'a kadar devam edebileceğini, o tarihe kadar Rusya'nın belli hedeflere ulaşıp ateşkes ilan edeceğini ileri sürmekteydi.

Ukrayna'nın daha fazla dayanamayacağını öne sürenler ise Rusya'nın da savaşı uzatmaya ekonomik ve askeri gücünün yetmeyebileceğini belirtiyordu.

Ancak aradan geçen zaman bu tahminlerin hepsini boşa çıkardı. Ne Ukrayna pes etti ne iddia ettikleri gibi Rusya tükendi. Çatışmalar da son bulmadı.

İşin daha vahimi savaşın başında birçok kişi "çatışmalar şu tarihte bitebilir" gibi tahminler yürütürken şimdi onu söyleyenler de kalmadı.

Çünkü ne Rusya iddia ettiği askeri hedeflere ulaşmış durumda ne de Ukrayna kaybettiği toprakları geri alabiliyor. Üstelik Batı'nın silah desteğini sürdürmesi hatta yeni sistemlerin gelmesi Ukrayna ordusunun kaybettiği toprakları geri almasına yeterli gelmese dahi Rus ordusu karşısında da bir bozguna uğramasını engelliyor.

 

çatışma2.jpeg
Çatışmalarda her iki tarafta kesin üstünlüğü sağlayabilmiş değil / Fotoğraf: AA

 

Akıllara takılan soru: Savaş daha ne kadar sürebilir?

Rusya-Ukrayna savaşı bir bölgesel sorun olmaktan da çıkıp, dünya ekonomisini de etkileyen bir probleme dönüşmüş durumda.

Özellikle petrol ve tahıl fiyatları yaşanan sorundan etkileniyor. Bu da enflasyona yansıyor.

Bu nedenden dolayı Rusya ile Ukrayna arasındaki sorun bitmese dahi askeri çatışmaların ne zaman bitebileceği sorusu akıllara takılıyor.

Yaşanan durumu bölgeyi bilen ve savaşı takip eden isimlere sorduk.

Sonuç olarak kimse savaşın ne zaman bitebileceğini kesin olarak kestirebilecek durumda olmasa bile bu konudaki tahminlerini ve gerekçelerini anlattı.

 

mehmetçelebi1.jpg
Mehmet Çelebi / Görsel: CNN Türk

 

"3 ay sonra Ukrayna ekonomisi çökebilir, çatışmalar 2 yıla kadar da sürebilir"

Ukrayna'nın kritik Odessa şehrinde yaşayan nükleer enerji mühendisi Mehmet Çelebi savaşın bir süre daha devam edebileceği görüşünde.

Savaşın başından beri Odessa'dan ayrılmayan Çelebi, zaman zaman Türk televizyonlarına bağlanıp son durumu anlatıyor.

Çelebi'nin verdiği bilgilere göre yaşayanların çoğunluğunun Rus olmasından dolayı Odessa, Rusya'nın hedefindeki şehirlerin başında geliyor.

Hatta bazı analistler Rusya için savaşın Odessa'nın alınmasıyla sonlanacağını iddia ediyor.

Ancak şehir Ukrayna tarafından halen güçlü bir şekilde korunuyor. 

Çelebi, Ukrayna'nın bu hafta için 21 ülkeye olan borçlarıyla ilgili temerrüt faizlerinin ödemesi olduğunu ancak bunu ödeyemediğini ifade ederek, "Gerçi ülkeler de Ukrayna'yı sıkıştırmıyor. Tahminim temerrüt faizleri 3 aya kadar dayanacak ve Ukrayna üç ay sonra ekonomik olarak çökme noktasına gelecek. Bu durumda Ukrayna, masaya oturmaya razı olabilir. Şayet bu olmazsa savaşın 2 yıla kadar sürme ihtimali var" dedi.

Çelebi, Ukrayna'nın kaybettiği toprakları Rusya'dan geri almasının da askeri olarak mümkün görünmediğini söyledi.

 

aydınsezer.jpg
Aydın Sezer / Fotoğraf: aydinsezer.com

 

"Rus analistler, 9 Mayıs tahmininde yanıldı"

Aydın Sezer de Rusya kamuoyundaki tahminlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Rusya'da açık kaynaklara yansımış bir bilgi bulunmadığını kaydeden Sezer, "Birçok Rus analist, yazar ve ben savaşın Rusya'nın zafer günü olan 9 Mayıs günü bitmesini bekliyorduk ama hepimiz yanıldık" ifadelerini kullandı.

"Savaş Rusya-Batı mücadelesine dönüştü"

Savaşın artık Rusya-Ukrayna arasındaki bir çatışma olmaktan çıkarak Rusya-Batı güç mücadelesine döndüğünü söyleyen Sezer, "Ambargolardan Rusya olumsuz etkilense bile zaman uzadıkça sadece Moskova yönetiminin değil, petrol, tahıl, değerli madenler ve uzay sanayisinin ihtiyaçları göz önüne alınınca Batı'nın da aleyhine döndü" konuştu. 

 

putin.jpg
Putin, kış aylarının Avrupa'yı zorlamasını bekliyor / Fotoğraf: AA

 

"Putin, kışın  zor yüzünü Batı'ya yaşatmak istiyor"

Sezer, bu noktada Putin'in ve Kremlin'deki şahinlerin önümüzdeki kış aylarının özellikle ilk aylarının Avrupa tarafından yaşanması gerektiğine inandığını söyleyerek, "Avrupa'nın gazsız ve tahılsız kalmasa bile artan fiyatlardan dolayı zor bir kış geçireceğini öngörülüyor. Putin buna oynuyor" iddiasında bulundu.

 

zelenski.jpg
Rusya'nın ateşkes için umutlarından biri de Zelenski'nin görevi bırakması / Fotoğraf: AA

 

"Kısa vadede ateşkes için Rusya'nın beklentisi Ukrayna'da iktidarın değişmesi"

Yakın vadede kalıcı bir ateşkes için bir mucize gerektiğini belirten Sezer, "Bu mucize Rusya açısından ne olabilir denirse bazı Rus analistlerin şöyle bir beklentisi var: Zelenski'nin gitmesi ve Ukrayna'da iktidarın değişmesi" şeklinde konuştu.

"İkinci bir mucize belki enteresan gelecek ama Erdoğan gibi birinin Rusya ve Ukrayna arasında gerçek bir ateşkes için devreye girmesi" diyen Sezer, ancak bu noktada bir sıkıntının olduğunu kaydetti.

 

erdoğanputin.jpg
Sezer, savaş uzadıkça Türkiye'nin Rusya'ya yaklaştığını öne sürdü / Fotoğraf: AA

 

"Savaş kışın Rusya'nın lehine gelişecek"

Savaşın başladığı bir gün önce Türkiye'nin tamamen Ukrayna'nın yanında, Rusya'nın karşısında yer aldığını dile getiren Sezer, "Savaşla birlikte tarafsız olduk, süreç uzadıkça tamamen Rusya'ya yaslanmaya başladık. Türkiye'nin de özellikle Ukrayna nezdinde kredibilitesinin azaldığını düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Bu nedenlerle en azından silahlı mücadelenin ne zaman biteceğine dair net bir öngörüsünün olmadığını kaydeden Sezer, yine de şöyle bir tahminde bulundu:

Savaş kış şartlarında gerek askeri, gerekse ekonomik olarak Rusya'nın lehine gelişecektir. Şu an savaşı uzatmak isteyecek taraf Rusya olacaktır. Ukrayna'da ani bir iktidar değişimi olmadıkça savaşın en azından ekim-kasım hatta kış aylarına kadar sürmesi kaçınılmaz görülüyor.

osmanaydoğan.jpg
Osman Aydoğan / Fotoğraf: Twitter

 

"Batı, Rusya'yı pes ettirene kadar savaşını sürdürecektir"

Emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan ise bu konuda Sezer'den farklı düşünüyor. Cephede durumun stabil hale geldiğini söyleyen Aydoğan, şunları kaydetti:

Bundan sonrası askeri değil; ekonomik, siyasi ve psikolojik harp devam eder. Bu harp ise Rusya, Kırım'ı da terk edene kadar başka deyimle Rusya pes edene kadar sürer. Bu ise 3-5 yıl değil, 20-30 yıl sürebilir. Rusya pirince yani Donbass'a giderken evdeki bulgurdan yani Kırım'dan olabilecek. Batı'yı küçümsememek gerekiyor. Batı bu konuda Rusya'yı pes ettirene kadar ekonomik, siyasi ve psikolojik savaşını sürdürecektir.

 

 

ercançitlioğlu.jpg
Ercan Çitlioğlu / Fotoğraf: Twitter

 

"Rusya hedeflerine ulaşmadan bırakmaz"

Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırma Merkezi Danışmanı Ercan Çitlioğlu ise en azından silahlı çatışmaların bitebileceği süreye dair daha net bir tahminde bulundu.

Savaşın şu andan itibaren en az bir yıl daha sürmesini beklediğini ifade eden Ercan Çitlioğlu, "Rusya, belirlediği hedeflere ulaşmadıkça savaşı sonlandırmaz" ifadelerini kullandı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU