FBI'a saldırı girişiminin ardından, çok gizli bilgilere erişimi olan eski asker çıktı

42 yaşındaki Ricky Shiffer, Irak'ta da savaşmıştı

Ricky Shiffer, silahla FBI binasına girmeye çalışırken güvenlik güçleri harekete geçince olay yerinden kaçmıştı (Reuters)

FBI'a silahlı baskın düzenlemeye çalışırken öldürülen Ricky Shiffer, eskiden çok gizli bilgilere erişimi olan bir ABD Deniz Kuvvetleri askeri çıktı.

FBI'dan yetkililerin cuma günü yaptığı açıklamaya göre 42 yaşındaki Shiffer, radikal sağcı eğilimlere sahip olduğu ve eyleme geçebileceği ihtimaliyle istihbarat örgütünün bir süredir radarındaydı.

Eski ABD Donanması askeri, perşembe günü elinde silahla Ohio eyaletindeki Cincinnati kentinde yer alan FBI ofisine girmeye çalışmış fakat alarmın çalmasıyla güvenlik harekete geçince olay yerinden aracıyla kaçmıştı. Polisler de saldırganın peşine düşmüştü.

Yetkililerin açıklamasına göre yaklaşık 6 saat süren olayda Shiffer, teslim ol çağrılarına yanıt vermemiş ve polis ekiplerine silah çekmişti. Bunun üzerine çıkan çatışmada saldırgan, polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliğini paylaşmayan bir yetkili, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a açıklamasında, olay yaşanmadan önce FBI'ın Shiffer'ın 6 Ocak 2021'deki ABD Kongre baskınına katılıp katılmadığını belirlemeye çalıştığını belirtti. Shiffer, Kongre binasını basan protestocuların görüntülerinin yer aldığı bir Twitter paylaşımına yanıt olarak "Oradaydım" yazmıştı.

Ayrıca istihbarat yetkililerinin, Shiffer'ın baskından önceki gün Beyaz Saray'ın yanındaki Black Lives Matter Plaza'da eski ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin düzenlediği yürüyüşte yer alıp almadığını tespit etmeye çalıştığı bildirildi.

Shiffer'ın FBI ofisine neden baskın düzenlediği henüz bilinmezken, istihbarat örgütü saldırganın radikal sağcı gruplarla olası bağlantılarına dair araştırmasına devam ediyor.

Öte yandan eski ABD başkanının sosyal medya platformu Truth Social'da saldırganın adını taşıyan bir hesaptan, "Savaşa hazır olmak için ihtiyacınız olan her şeyi alın" yazan bir paylaşım yapılmıştı. Söz konusu gönderi, FBI'ın Trump'ın Florida eyaletindeki Mar-a-Lago tesisine baskın düzenlemesinin ardından gelmişti.
 


Shiffer'ın FBI ofisini basmaya çalıştığı gün, yine aynı hesaptan sabah 09.30'da, "Kurşungeçirmez camı bir şekilde geçebileceğimi düşünmüştüm ama öyle olmadı. Benden haber alamazsanız, FBI'a saldırmaya çalıştığım doğru. Bu durumda internete erişimim engellenmiş, FBI beni yakalamış ya da peşime polis göndermiş demektir" ifadelerinin yer aldığı bir gönderi de paylaşılmıştı.

Yetkililer, hesabın gerçekten saldırgana ait olup olmadığına dair yorum yapmayı reddetti.
 


İstihbarat örgütünün paylaştığı bilgilere göre Shiffer, Pensilvanya Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1998'de ABD Donanması'na katılmıştı. 10 ay boyunca atış kontrol teknisyeni olarak eğitim alan Shiffer, daha sonra denizaltı silah sistemlerini denetleme ve verileri değerlendirerek düzenlenecek saldırılara destek sağlama göreviyle Washington D.C.'ye atanmıştı.

Donanmanın personel sözcüsü Cullen James, denizaltı görevlerinin hassas bilgilerle uğraşmayı içerdiğini belirterek, Shiffer'ın Çok Gizli/Hassas Bölümlere Ait Bilgi (Top Secret/Sensitive Compartmented Information) iznine sahip olabileceğini söyledi. James, bu iznin ulusal güvenliğe dair en gizli görevler hakkındaki bilgilere erişim sağladığını belirtti.

ABD Ulusal Muhafızları Bürosu Sözcüsü Catalina Carrasco, Shiffer'ın 2003'te astsubay olarak Deniz Kuvvetleri'nden ayrıldığını, piyade olarak 2008'de Florida Ulusal Muhafızları'na katıldığını paylaştı. Shiffer daha sonra 2010'de Irak'ta görev yapmış, 2011'de de Ulusal Muhafızlar'dan ayrılmıştı.



Independent Türkçe, Washington Post, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU