Erdoğan: Ecdadın izinden giderek eğitim, kültür, sanat, teknoloji ve insanla medeniyetimizi zirveye çıkaracağız

İstanbul Medeniyet Üniversitesi'ndeki kütüphane açılışına katılan Erdoğan, "Kendi medeniyet değerlerimizin üzerinde hayal ettiğimiz, hak ettiğimiz büyük atılımı gerçekleştirmemiz gerekiyor" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını restorasyonu tamamlanan Üsküdar Ayazma Camisi'nde kıldı.

Cuma namazı sonrası açılış töreninde konuşan Erdoğan, "Mimarisiyle, yeriyle, pek çok özelliğiyle şehrimize değer katan caminin banisi Sultan 3. Mustafa'dan bugüne kadar bu eserin yaşatılmasına emek veren herkesi rahmetle yad ediyorum" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Ayazma Camii'nde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da günde beş vakit okunacak ezanların, kılınacak namazların, edilecek duaların Allah katında kabul olmasını diliyorum. Her camimizi ülkemiz ve milletimizin geleceği için vatan topraklarına dikilen birer manevi muhafız olarak görüyoruz. Ayasofya'yı yeniden ibadete açarak fethin ve onun muzaffer komutanı Fatih'in emanetine sahip çıkmıştık. Son dönemde İstanbul'un dört bir yanında inşa ettiğimiz camilerle ecdadın bu toprağa kazıdığı mühürleri çeşitlendirdik, çoğalttık, yaygınlaştırdık. Ayazma Camii'nin restorasyonunu tamamlayıp yeniden ibadete açarak bir vazifeyi daha yerine getirmiş olmanın gönül huzuru içindeyiz. Burada yapılacak duaların, edilecek ibadetlerin Hak katında kabul olmasını niyaz ediyorum. 

Erdoğan çok yakında, İstanbul Levent'te Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nin de açılacağını bildirdi.

Erdoğan, Medeniyet Üniversitesi'nde kütüphane açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi ve Merkezi Derslik Binası Açılış Töreni'nde konuştu.

Kütüphanenin üniversiteye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "1 milyon cilt basılı kitap ve aynı anda 3 bin kişiye hizmet verecek fiziki büyüklüğüyle ülkemizin en büyük üniversitesini açıyoruz. Burası da haftanın her günü 24 saat açık olacağını, kullanıcılara her türlü imkan sağlanacağını, ikramların yapılacağını öğrenmekten memnuniyet duydum" dedi.

"Kütüphanelerde bulunan kitap sayısını üç kat artırarak 70 milyona çıkardık, inşallah yıl sonunda 100 milyona tamamlayacağız" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Bizim millet olarak medeniyet davamız, medeniyetimizi ihya etme sevdamız varsa bunu kütüphaneler yapmadan, olmadan yapamayız. Zira binlerce yıla sari medeniyetimizin esası tefekkür, ilim, irfan, kitabın ve hikmetin rehberliğinde yol yürümektir. Kültürümüzde ilim sahipleri gölgesinde soluklandığımız birer cennet ağacı, eserleri fikri açlığımızı giderdiğimiz meyveleri olarak görüyoruz. Bize yüzlerce alimle dostluk kurup, onlarla feyizli sohbetlere dalma imkanı veren bir araç da kitaplardır. Gerçekten de her kitap bir alimdir. Her kitap bir dosttur. Her kitap bir alemdir. Hayret duygumuzun diri kalmasını kitaplara borçluyuz. Bilgiyle donanmış, ilim yolculuğundan kopmamış bir milletin beka meselesi yaşamayacağıdır.  Kitap ve kütüphaneyle irtibatını koparan milletlerin hayatta kalabilmesinin imkansız olduğunu biliyoruz. 

"Bu iklimden bilinçli olarak uzaklaştık veya uzaklaştırıldık"

"Şehrinin giriş kapısında bilgi ve erdem kılıç ve silahtan üstündür yazan medeniyetin önce kendi tarihine ve birikimine sahip çıkması gerekir" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Maalesef uzunca bir süre bu konuda sıkıntı yaşadık. Daha doğrusu vaktimizi ve enerjimizi başka alanlara yönelterek bu iklimden bilinçli olarak uzaklaştık veya uzaklaştırıldık. Medeniyet coğrafyamızın her köşesinde aynı durum yaşandı ve yaşanıyor. Kendi medeniyet değerlerimizin üzerinde hayal ettiğimiz, hak ettiğimiz büyük atılımı gerçekleştirmemiz gerekiyor. Türkiye sadece kendisi için değil gözünü ve kalbini bu ülkeye, bu topraklara yöneltmiş bir coğrafyanın, medeniyetin temsilcisi olarak bu mücadeleyi başarıya ulaştırmak mecburiyetindedir.
İlmin, irfanın, erdemin gücünü kendine rehber edinen ecdadın izinden giderek eğitim, kültür, sanat, teknoloji ve insanla medeniyetimizi zirveye çıkaracağız
 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU