Dolarını çekmek için banka çalışanlarını rehin alan Lübnanlı, halk kahramanına dönüştü

Lübnan'da yıllık enflasyon yüzde 210 olarak açıklanmıştı

Gözaltına alınan suçlu hakkında hukuki işlem başlatılıp başlatılmayacağına dair bir bilgi paylaşılmadı (AP)

Lübnan'da bankadaki parasını çekebilmek için içerdekileri rehin alan Bassam el-Şeyh Hüseyin'e halktan destek geldi.

Hüseyin, perşembe günü öğle saatinde başkent Beyrut'ta yer alan Lübnan Federal Bankası'na girerek, döviz hesabında dondurulan 210 bin doların bir kısmını babasının hastane masraflarını karşılamak için çekmek istedi.

Fakat banka yetkilileri, ekonomik krize karşı tedbir olarak getirilen kısıtlamalar nedeniyle istediği miktarın kendisine verilmeyeceğini söyleyince, Hüseyin içerideki 6 kişiyi rehin aldı.

Elinde tüfek ve bir bidon benzinle çalışanları ve sivilleri yaklaşık 6 saat boyunca rehin alan saldırganın yarattığı kriz, Hüseyin'e hesabından 35 bin dolar verilmesiyle çözüldü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bankanın kendisine yaptığı 10 bin dolarlık ilk teklifi reddeden zanlı, 35 bin dolarlık nihai önerinin ardından polise teslim oldu.

Hüseyin'in kardeşi, banka önündeki basın çalışanlarına "Kardeşimin bankada 210 bin doları var, hastane masraflarını ödemek için bunun sadece 5 bin 500 dolarını çekmek istiyor" dedi.

Kendi adını söylemekten kaçınan kardeş, "Herkes hakkı olanı alabilmek için aynısını yapmalı" ifadelerini kullandı.

Halkın bazı kesimleri de Hüseyin'e destek verdi. Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan yurttaşlardan Gassan Mula, "O aslında bir soyguncu değil. Sadece kendisine ait olanı istiyor. Liderlerimiz, Merkez Bankası'nın yardımıyla milyarlarını İsviçre bankalarına gönderiyor. Burada zorluklara katlanan biziz. Tüm Lübnan bunu yapmak istiyor" dedi.

Ahmed Yatum da "Kimse onun yanlış bir şey yaptığını söyleyemez. Çaresiz kişiler gözü dönmüş şekilde davranır. Hepimiz onun gibiyiz. Askerler ve çevik kuvvet bile onu sevdi" ifadelerini kullandı.  
 

lübnan güvenlik kordonu.jpg

Rehine krizi üzerine asker ve çevik kuvvet, banka etrafında güvenlik kordonu oluşturdu (AP)


Ülkede benzer bir olay ocakta da yaşanmıştı. Silahlı bir saldırgan, Bekaa Vadisi'nde yer alan bankayı basarak hesabındaki dövizi çekmek istemişti. Lübnan Banka Çalışanları Sendikası'nın lideri George el-Hac, "Mevduat sahipleri paralarını istiyor ve öfkeleri, yönetime ulaşamayan banka çalışanlarına patlıyor" dedi.

Lübnan'da 2019'da iyice görünür hale gelen ve pandemiyle de etkisini artıran ekonomik kriz, ülkeyi ciddi bir toplumsal istikrarsızlığa sürükledi. Merkez Bankası'ndaki dolar likidite problemi ve döviz rezervlerinin erimesi birçok sorunu da beraberinde getirdi.

Buna karşı alınan katı önlemler kapsamında yurttaşların döviz hesaplarından ayda en fazla 200 dolar civarı para çekmesine izin veriliyor. 

Ülkede yıllık enflasyonsa haziranda yüzde 210 olarak kaydedilmişti.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU